Veste uriașă de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 23:01
119166 citiri
Veste uriașă de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO
Gaura de ozon de deasupra Pământului s-a micșorat în 2022 FOTO: NASA

Agenția Spațială americană NASA a făcut un anunț de mare importanță pentru omenire, în urma observațiilor efectuate cu ajutorul sateliților, legată de colosala gaură din stratul de ozon de deasupra Pământului, cât Antarctica.

Experții au comunicat faptul că aceasta s-a micșorat în 2022 față de anul trecut, datorită interzicerii substanțelor chimice din aerosoli, eliberați în atmosfera terestră de către oameni.

Cercetătorii au descoperit că gaura de ozon a atins o suprafață medie de 23 milioane de kilometri pătrați între 7 septembrie și 13 octombrie 2022, fiind mai mica față de nivelul de 24,8 milioane de kilometri pătrați din 2021 și în general continuând trendul din ultima vreme, potrivit NASA.

„De-a lungul timpului, se înregistrează progrese constante, iar gaura devine mai mică”, a spus Paul Newman, coordonatorul științific de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, Statele Unite.

Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește

”Vedem o oarecare fluctuație pe măsură ce schimbările meteorologice și alți factori fac ca cifrele să se miște ușor de la o zi la alta și de la o săptămână la alta. Dar, în general, vedem o scădere în ultimele două decenii. Eliminarea substanțelor care epuizează stratul de ozon prin Protocolul de la Montreal micșorează gaura.”

Gaura uriașă din stratul de ozon al Pământului din 2021 a fost a treia cea mai mare din ultimii 40 de ani, ea afectând condițiile atmosferice de la sol, de pe toate continentele.

Stratul de ozon – porțiunea din stratosferă care protejează planeta noastră de razele ultraviolete ale Soarelui – se subțiază pentru a forma o „gaură de ozon” deasupra Polului Sud în fiecare septembrie.

Descoperire fantastică lângă coastele SUA: Submarinul german secret ce nu trebuia găsit niciodată VIDEO

Scăderea găurii stratului de ozon din stratosfera Pământului se datorează Protocolului de la Montreal, un tratat adoptat în urmă cu 35 de ani, care interzice eliberarea de substanțe chimice nocive în atmosferă care epuizează stratul de ozon.

Protocolul de la Montreal din anul 1987 este un tratat internațional care protejează stratul de ozon stratosferic prin eliminarea treptată a producției și consumului de substanțe din activitatea umană, ce distruge păturile de ozon.

Interzicerea substanțelor chimice, care includ clorofluorocarburile folosite cândva pe scară largă în frigidere și cutii de spray, a protejat clima în două moduri, a constatat cercetarea.

A ajutat la reducerea efectului lor de seră și, prin protejarea stratului de ozon, a protejat plantele de creșterile dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, conform Daily Mail.

Eveniment Quarterly Report

Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Noile taxe. A fost stabilită ora la care Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament: „Nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”
Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite....
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
#gaura ozon, #gaura ozon Antarctica, #gaura ozon incalzire globala, #gaze efect sera, #incalzire globala, #stratosfera , #fenomen