Ce impact are asupra românilor decizia Rusiei privind plata în ruble a gazului. Virgil Popescu: ”Nu există motive de panică”

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 20:17
2475 citiri
Ce impact are asupra românilor decizia Rusiei privind plata în ruble a gazului. Virgil Popescu: ”Nu există motive de panică”
Ministrul Energiei susține că România are suficiente stocuri de gaze FOTO Facebook / Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis vineri, 1 aprilie, că nu există ”motive de panică” în țara noastră în ceea ce privește aprovizionarea cu gazul rusesc.

Ministrul a amintit, într-o postare pe Facebook, că România este una dintre țările care depind cel mai puțin de gazul rusesc și că avem ”suficiente stocuri”.

„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată! Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţată de Federaţia Rusă. Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a scris Virgil Popescu.

El a adăugat că nici statul, nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România.

„Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale. De asemenea, aş dori să precizez că în ultimele luni am avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate. Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri. În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare”, a completat ministrul Energiei.

Precizările au fost făcute după ce joi președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul care prevede că țările care cumpără gaz rusesc vor trebui să-l plătească în ruble de la 1 aprilie.

#gaz rusesc, #plata in ruble, #gazprom, #ministrul energiei, #virgil popescu, #stocuri gaze , #stiri Virgil Popescu