Cine a câștigat după renunțarea la gazele Rusiei: Două țări, cele mai mari exportatoare din lume de GNL

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 05:33
55264 citiri
Cine a câștigat după renunțarea la gazele Rusiei: Două țări, cele mai mari exportatoare din lume de GNL
Navele cu GNL din Qatar și SUA au împânzit lumea FOTO: Doha News

În urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și pe fondul renunțării țărilor din Uniunea Europeană la gazele naturale din Rusia, piețele energetice mondiale au cunoscut schimbări importante. Astfel, Statele unite și Qatarul au ajuns pe primul loc la egalitate în topul exportatorilor globali de gaze naturale lichefiate (GNL) cu 81,2 milioane de tone livrate în 2022.

Deși creșterea este mică pentru Qatar, anul 2022 a însemnat un salt uriaș pentru Statele Unite, care au început să exporte GNL abia în 2016, iar acum au devenit peste noapte o forță dominantă în acest sector energetic, potrivit Bloomberg.

O revoluție a gazelor de șist, cuplată cu investiții de miliarde de dolari în instalații de lichefiere, a transformat SUA dintr-un importator net de GNL într-un furnizor major. Criza energetică globală și îndepărtarea de gazele rusești au crescut cererea de GNL din SUA, care ar putea ajuta, de asemenea, să susțină construcția mai multor noi proiecte de export pe coasta Golfului Mexic.

Serviciile Secrete occidentale dezvăluie boala gravă a lui Putin: În ce stadiu este afecțiunea VIDEO

SUA ar fi fost cel mai mare exportator de GNL din lume dacă nu ar fi fost un incendiu la uzina de export Freeport din Texas, care a ținut uzina închisă din iunie. Instalația este programată să își reia operațiunile la sfârșitul acestei luni, ceea ce va consolida SUA ca cel mai mare exportator de combustibil.

Totuși, SUA vor trebui să își construiască mult mai multă capacitate de export de GNL dacă doresc să se mențină pe primul loc până la sfârșitul acestui deceniu. Qatarul se află în mijlocul unei extinderi enorme a unității sale de producție, care ar putea să-și consolideze poziția de lider GNL din 2026. Australia este gata să rămână al treilea cel mai mare furnizor din lume.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Într-o altă schimbare, Japonia a depășit China pentru a deveni cel mai mare importator de GNL în 2022, potrivit datelor internaționale. Restricțiile din China privind COVID-19 au zdruncinat cererea de combustibil, în timp ce rivalii japonezi au depozitat gaze pentru a se pregăti de iarnă.

Următoarele fabrici majore de export de GNL din SUA care se așteaptă să înceapă operațiuni sunt uzina Golden Pass de 2,4 bcfd a QatarEnergy/Exxon Mobil Corp din Texas și uzina Plaquemines de 1,8 bcfd a Venture Global din Louisiana, primele livrări de la ambele fiind așteptate în 2024.

Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare
Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare
O imagine scăpată săptămâna trecută de Evan Blass pe X cu noile Samsung Galaxy Buds 3 a nemulțumit mulți utilizatori din cauza designului aproape identic cu faimoasele căști AirPods de la...
TikTok lansează Whee: O nouă aplicație de social media pentru partajarea fotografiilor
TikTok lansează Whee: O nouă aplicație de social media pentru partajarea fotografiilor
TikTok a lansat recent o nouă aplicație de social media, Whee, disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store. Whee pare să fie inspirată de Instagram, oferind utilizatorilor o...
#gaze lichefiate, #GNL, #gaze naturale, #Rusia gaze, #SUA gaze naturale, #Qatar, #gaze rusia , #stiri afaceri
  1. Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare
  2. TikTok lansează Whee: O nouă aplicație de social media pentru partajarea fotografiilor
  3. Îmbunătățirea semnificativă pe care Samsung vrea să o aducă la noul Galaxy S25 Ultra
  4. Samsung lansează Galaxy Book4 Edge, primul laptop Copilot+. Ce știe să facă
  5. MediaTek dezvoltă un cip pentru PC-uri cu Windows: O nouă provocare pentru Qualcomm, Intel și AMD
  6. Samsung lansează accesorii tematice pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024
  7. Ce se schimbă drastic de la 1 iulie în sistemele RO e-Transport și e-Factura. Amenzile usturătoare la care trebuie să fie atenți contribuabilii
  8. Google Pixel va introduce Adaptive Thermal, funcția disponibilă pentru a combate supraîncălzirea dispozitivelor
  9. Poșta Română ar putea angaja recruți străini în 2024
  10. Imagini noi de pe Centura Bârlad, care este aproape gata de inaugurare. Când va fi deschisă circulației VIDEO