UE prinsă în capcană de Rusia cu un alt combustibil: Costuri colosale plătite Moscovei, de cinci ori mai mult ca în 2021

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 00:30
8414 citiri
UE prinsă în capcană de Rusia cu un alt combustibil: Costuri colosale plătite Moscovei, de cinci ori mai mult ca în 2021
Rusia vinde masiv gaze lichefiate în UE FOTO: High North

Uniunea Europeană și-a redus dependența de energia rusă în acest an, interzicând importurile de cărbune și pregătind și un embargo petrolier începând din 5 decembrie 2022, pentru livările pe mare. Dar UE este prinsă în capcană de Rusia în privința gazelor naturale lichefiate (GNL), pentru care a plătit 12,5 miliarde de euro din ianuarie și până în septembrie.

Costurile Europei de a importa combustibilul au crescut la un nivel record. Este puțin probabil ca gazul natural lichefiat să se confrunte cu o interdicție la nivel regional, spre deosebire de petrol, potrivit Bloomberg.

Chiar dacă UE și-a scăzut dependența de energia importată din Rusia, interzicând livrările de cărbune și pregătindu-se pentru un embargou petrolier pentru Moscova, un alt produs, GNL-ul rusesc este în plină expansiune pe continent și este puțin probabil să se confrunte cu sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

Economia Rusiei în cădere liberă: O măsură a lui Putin a lovit mai mult decât sancțiunile occidentale

Importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia au crescut cu aproximativ 40% într-un an, deoarece cumpărătorii se străduiesc să înlocuiască fluxurile de conducte în scădere. Este o pastilă amară pentru mulți din blocul comunitar, care a impus sancțiuni grele asupra Kremlinului pentru a-i priva de fonduri care alimentează războiul lui Putin din Ucraina.

UE a cheltuit un record de 12,5 miliarde de euro pe GNL rusesc din ianuarie până în septembrie - de cinci ori mai mult decât cu un an înainte. Creșterea cererii din țări precum Franța și Belgia a făcut din Rusia cel de-al doilea furnizor de GNL în nord-vestul Europei în acest an, cu mult în urma SUA, dar înaintea Qatarului, arată datele de urmărire a navelor și din porturi.

Înainte de invazia Ucrainei din februarie, gazul din Rusia venit pe conducte fusese cea mai mare sursă de combustibil din Europa. Odată cu strângerea aprovizionării de către Kremlin de atunci, regiunea a fost nevoită să aducă mai mult GNL - din Rusia și din întreaga lume - pentru a menține luminile aprinse și pentru a umple rezervele de iarnă.

„GNL-ul rusesc trebuie să continue să circule”, a spus Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia. „Avem nevoie de asta în balanța globală a GNL: este deja suficient de strâns așa cum este. Cred că cele mai multe țări europene sunt într-adevăr bucuroase să închidă ochii în privința acestui lucru.”

Franța și Belgia dependente de gazele lichefiate ale Rusiei

Dintre națiunile europene, doar Marea Britanie și statele baltice au încetat să mai cumpere GNL rusesc. În schimb, petrolul rusesc a fost larg evitat de cumpărătorii din regiune, iar o interdicție UE urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie 2022, pentru livrările pe mare.

Un embargo complet asupra gazului rusesc nu a fost niciodată luat în considerare în mod serios, având în vedere lipsa aprovizionării globale și potențialul pentru o piață și mai strânsă anul viitor.

Gazul rusesc reprezintă acum mai puțin de 10% din furnizarea de combustibil a regiunii, în scădere față de mai mult de o treime anul trecut, dar ponderea GNL în livrările Rusiei este aproape de jumătate.

Următoarele zile sunt cruciale pentru economia Europei: Decizia care poate lovi Rusia decisiv

În timp ce Marea Britanie respinge GNL-ul Rusiei, mărfurile și-au găsit o casă în altă parte, transporturile țării către porturile belgiene dublându-se din ianuarie până în octombrie, iar importurile Franței crescând cu 60%.

Impactul comerțului în creștere cu GNL asupra bugetului Rusiei este neclar, deși guvernul caută taxe mai mari pe profit de la exportatorii de combustibil. Și în timp ce Moscova a trimis mai puțin gaz prin conducte în Europa, va obține câștiguri din prețurile de piață amețitoare.

Deocamdată, se pare că Europa nu are nicio opțiune decât să continue să cumpere gazul lichefiat al Rusiei. Piața de gaz „probabil să rămână strânsă până când noi surse de GNL vor deveni disponibile cel mai devreme în 2025”, a declarat consultantul Kate Dourian, de la Institutul Statelor Arabe din Golf, Washington.

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Investiție de 400 de milioane de euro, într-o fabrică de pulberi pentru muniție în România, cu sprijinul Uniunii Europene
Investiție de 400 de milioane de euro, într-o fabrică de pulberi pentru muniție în România, cu sprijinul Uniunii Europene
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, duminică seara, că România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi Uniunea Europeană. Şeful...
#gaze lichefiate, #GNL, #gaze naturale lichefiate, #gaze rusia, #Rusia gaze naturale, #Uniunea Europeana , #stiri economice