Multe țări din Europa sunt dependente încă de Putin: Cine ia masiv alt combustibil din Rusia

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 04:04
4545 citiri
Multe țări din Europa sunt dependente încă de Putin: Cine ia masiv alt combustibil din Rusia
Navă rusească de GNL care transportă în Europa FOTO: FT

După invazia lui Putin din Ucraina, țările din Europa au adoptat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, căutând să scape de dependența de energia Rusiei. Dar, cu toate că importurile de gaze naturale prin conducte au scăzut foarte mult, cele de GNL au crescut în 2022 față de anul precedent.

Uniunea Europeană a redus volumul de gaze naturale din conductele rusești, dar importurile sale de gaze naturale lichefiate au crescut brusc. Majoritatea importurilor de GNL au venit din Statele Unite (creștere cu 143% față de 2021), Qatar (23%) și Rusia (plus 12%), potrivit IEEFA.

Franța a fost principalul importator de GNL atât din Statele Unite, cât și din Rusia, în timp ce Marea Britanie a fost cel mai mare importator de GNL din Qatar.

Volodimir Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat ale Rusiei: Cine l-a ajutat în secret VIDEO

Invazia rusă a Ucrainei a afectat în mare măsură volumele comercializate de gaz prin conducte și gaz natural lichefiat (GNL) importate în Europa. De la începutul conflictului, importurile de gaze din Rusia către Europa au fost reduse semnificativ, dar importurile de GNL au crescut brusc.

În 2021, UE a importat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi (mld mc) de gaze naturale din Rusia, în timp ce Turcia și Regatul Unit au importat aproximativ 16 miliarde de metri cubi, respectiv 3 miliarde de metri cubi.

Importurile de GNL din Europa au crescut cu 60% în 2022 față de anul precedent. Majoritatea au venit din Statele Unite, Qatar și Rusia. Importurile de GNL din Statele Unite au crescut cu 143%, iar importurile din Qatar au crescut cu 23%.

Creșterea s-a produs pe fondul unei reduceri a importurilor de gaze din conducte, care a amplificat criza prețului energiei și a dus la o creștere a importurilor de GNL. Principalii importatori de GNL din Rusia în 2022 au fost Franța (7 miliarde de mc), Spania (5 mld mc), Țările de Jos (2 mld mc), Turcia (6 mld mc), Belgia (2,5 mld mc), care au crescut semnificativ importurile de GNL rusesc, cu 55% în total, conform Institutului de analize economice energetice și financiare (IEEFA) din Detroit.

O țară NATO blochează un proiect major, făcând jocul Rusiei: Un cadou pentru Putin

În schimb, Croația, Lituania, Portugalia, Suedia și Regatul Unit și-au redus drastic importurile de GNL rusesc în 2022. Iar Marea Britanie a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2023, Londra va opri importurile de GNL din Rusia.

Practic, toate 94% din importurile rusești de GNL au provenit de la Yamal LNG Terminal, un proiect integrat care cuprinde producția, lichefierea și transportul de gaze naturale pe mare.

Uzina de GNL a Yamal are o capacitate de producție de aproximativ 16,5 milioane de tone pe an și este operată de JSC Yamal LNG, un joint-venture format din Novatek (50,1%), TotalEnergies (20%), China National Petroleum Company (20%) și Silk Fond (9,9%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deși Macron este un susținător foarte vocal al Ucrainei, Franța plătește Rusiei peste 600 de milioane de euro pentru gaz, susține Politico
Deși Macron este un susținător foarte vocal al Ucrainei, Franța plătește Rusiei peste 600 de milioane de euro pentru gaz, susține Politico
În timp ce declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron din ultimul timp irită tot mai mult Kremlinul, Franţa a plătit Rusiei peste 600 de milioane de euro în acest an pentru gaz natural...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#gaze naturale lichefiate, #GNL, #gaze lichefiate, #Rusia gaze naturale, #Rusia gaze Europa, #UE gaze Rusia , #Razboi Ucraina