Neptun Deep a primit acordul de mediu. Care sunt pașii următori pentru extragerea gazelor din Marea Neagră

Joi, 20 Iunie 2024, ora 16:44
2529 citiri
Neptun Deep a primit acordul de mediu. Care sunt pașii următori pentru extragerea gazelor din Marea Neagră
Valoarea totală a investiției Neptun Deep este estimată în prezent este de 4.000.000.000 USD. Sursa: Pixabay

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța a emis acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep, potrivit unei decizii publicate de presa locală.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat că firma se așteaptă să înceapă forajul în Neptun Deep în 2025 și că este în grafic pentru a livra primele gaze în 2027. „Am făcut progrese mari în dezvoltarea proiectului nostru de referinţă – unul transformator pentru OMV Petrom, dar şi pentru România şi pentru regiune, datorită rolului său în tranziţia energetică şi pentru securitatea aprovizionării cu energie.

După câţiva ani de explorare şi evaluare, am luat decizia finală de investiţie în iunie 2023 şi am intrat în faza de dezvoltare. Toate contractele majore de execuţie au fost atribuite unor companii-cheie care activează la nivel global. Avem o echipă excelentă, oameni cu înaltă calificare care au realizat cu succes proiecte foarte mari în ape de mare adâncime în toată lumea, în Marea Nordului, Noua Zeelandă, Australia, Golful Mexic.

Lucrăm în paralel pe mai multe direcţii, de la autorizare şi contractare până la fabricare, instalare şi foraj. Unele dintre lucrări se desfăşoară aici, în România, altele, precum fabricarea, au loc în Indonezia şi Italia. Deci, avem mai multe locaţii unde se lucrează la diverse aspecte ale proiectului.

Ne aşteptăm să începem forajul în 2025 şi suntem în grafic pentru a livra primele cantităţi de gaze naturale în 2027, în limitele bugetului anunţat iniţial de până la 4 miliarde de euro”, a spus Verchere.

Cantitatea de gaze care se estimează că va fi extrasă se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze (consumul României pe circa nouă ani) – cantitate împărțită în mod egal între Romgaz și Petrom, iar la acest moment România va fi cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Cum va arăta Proiectul Neptun Deep

Potrivit Ziua de Constanța, obiectivul propus al proiectului Neptun Deep constă în dezvoltarea resurselor de gaze naturale din zăcămintele Pelican Sud și Domino. Zăcământul Pelican Sud este localizat în zona platoului continental la adâncimi ale apei de aproximativ 130 de metri. Zăcământul mai mare, Domino, este localizat în exteriorul platoului continental la adâncimi de aproximativ 1000 de metri.

Zăcământul Domino se propune a fi dezvoltat prin intermediul a 2 centre subacvatice de foraj – Centrul de foraj Domino 1 (denumit DODC1) și Centrul de foraj Domino 2 (DODC2), iar zăcământul Pelican Sud se propune a fi dezvoltat printr-un singur centru de foraj – Centrul de foraj Pelican Sud 1 (denumit PSDC1). Fiecare centru de foraj va conține un grup de sonde forate în apropierea unui manifold de producție. Acest sistem subacvatic va fi monitorizat și controlat de un sistem electro-hidraulic de control, care este conectat la platforma marină de producție, prin 2 sisteme ombilicale subacvatice.

Sistemele ombilicale vor furniza, de asemenea, și produsele chimice necesare instalațiilor subacvatice. Conceptul actual propus pentru dezvoltarea infrastructurii subacvatice presupune realizarea unui număr de 10 (zece) sonde de exploatare cu posibilitatea extinderii numărului până la 12 sonde. Producția de la sondele aferente celor două centre de foraj (DODC1 și DODC2) ale zăcământului Domino, va fi colectată cumulat prin manifold-urile montate pe fundul mării și trimisă la platforma marină de producție printr-o conductă de alimentare/aducțiune rigidă, ce va fi protejată termic și va fi încălzită printr-un sistem cu încălzire electrică directă.

Producția sondelor de la centrul de foraj (PSDC1) aferent zăcământului Pelican Sud, va fi de asemenea colectată cumulat cu ajutorul manifold-ului subacvatic instalat și trimisă la platforma de producție printr-o conductă de alimentare/aducțiune flexibilă încălzită și protejată termic. Zăcămintele Pelican Sud și Domino vor fi conectate la platforma marină de producție, automatizată (fără personal), situată în apropierea zăcământului Pelican Sud, în ape cu adâncime de aproximativ 130 m.

Valoarea totală a investiției în Proiectul Neptun Deep este estimată în prezent este de 4 miliarde de dolari americani. Conform programului actual, se preconizează că, construcția și instalarea infrastructurii proiectului, precum și lucrările de foraj vor fi finalizate în aproximativ 3 ani.

Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
Tehnologia modernă nu doar că face viața mai confortabilă, dar poate economisi timp și energie în activitățile de zi cu zi. Dacă ești în căutarea unor soluții simple și accesibile...
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
#gaze naturale Marea Neagra, #acord mediu, #Gaz natural lichefiat, #exploatare gaze , #Neptun Deep
  1. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  2. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
  3. Intel fură startul. Lansarea plăcilor video Battlemage e doar la câteva zile distanță
  4. Leelo – soluția care eficientizează modul în care antreprenorii români își conduc afacerile
  5. Galaxy Ring a ajuns și în România, dar utilizatorii raportează primele probleme ale inelului inteligent
  6. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  7. Facturile la gaze ar putea crește cu 150 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2025. Extinderea plafonării este blocată în Parlament
  8. WhatsApp ia măsuri drastice: utilizatorii de iPhone-uri vor fi afectați din 2025
  9. Instagram introduce funcția „Share location”: Actualizare importantă sau un motiv de îngrijorare?
  10. Ford Puma Gen-E, mașină electrică produsă în România, la Craiova. Cât costă și ce aduce nou modelul abia lansat VIDEO