Din 2027 România își va dubla producția de gaz, vineri seară, 6 septembrie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, adăugând că țara noastră va fi producătorul numărul unu din UE.
"Gradul de umplere din depozite e cel mai bun din câte a fost vreodată - 95%, peste trei miliarde de metri cubi, cu vreo 180 de milioane de metri cubi, mai mult decât anul trecut, când oricum noi bătusem orice record", a explicat Burduja pentru Antena 3 CNN.
Întrebat de unde obținem gaz, ministrul a spus că din producție internă.
"România, astăzi, cu ce produce pe uscat și ce produce Black Sea Oil & Gas în Marea Neagră, dar aproape de țărm, reușim să acoperim consumul intern", a mai explicat Burduja.
De asemenea, a adăugat că "nu importăm gaze din Rusia".
"Nu importăm gaze din Rusia. Companiile care apelează la importuri, și dacă o fac, și e posibil să o facă, au făcut asta și iarna trecută, nu o fac pentru că nu am avea gaze în depozite, ci pentru că în anumite zile sau perioade e mai ieftin să imporți decât să extragi din depozite și să folosești gazul respectiv. Ce contează e că avem pe gaze independență energetică, ne descurcăm cu ce avem, iar din 2027, Neptun Deep e în grafic, ne vom dubla producția de gaz și vom fi producătorul numărul unu din UE", a mai afirmat Sebastian Burduja.
Ministrul a mai explicat că "prioritatea întregului Guvern e să dea valoare adăugată acestui gaz, iar primul pas e să-l transformi în energie electrică".
"Avem termocentrala de la Iernut, care se va finaliza măcar jumătate anul acesta și cealaltă jumatate anul viitor. Avem o investiție privată la Mintia, unde a fost o termocentrala bazată pe cărbune și am găsit un investitor care face cea mai mare centrală pe gaz din Europa. 2026 este termenul asumat. Avem două investiții finanțate din fondul pentru modernizare la Complexul Energetic Oltenia, care caută să primească o nouă viață. Avem Șalnița, și Turceni. În total, plus niște CET-uri pe care urmează să le modernizăm, vorbim de vreo 3.500 de megawați pe gaz, pe care România ar trebui să-i aibă în următorii doi, trei ani", a conchis ministrul Energiei.