Dependența Europei față de Rusia. Germania nu este pregătită să interzică gazul, dar ar putea trăi fără petrol rusesc până la finalul anului

Luni, 02 Mai 2022, ora 16:17
1367 citiri
Dependența Europei față de Rusia. Germania nu este pregătită să interzică gazul, dar ar putea trăi fără petrol rusesc până la finalul anului
Conducta de gaze FOTO: Pixabay.com

La Bruxelles au avut loc luni, 2 mai, discuții despre modul în care UE se poate deconecta de aprovizionarea cu energie rusă.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că statele membre au rămas divizate cu privire la embargoul energetic al Rusiei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Ungaria și-a exprimat clar opoziția față de interzicerea atât a petrolului, cât și a gazului rusesc.

Germania însăși nu este pregătită să interzică gazul, dar ar putea face față interdicției petrolului rusesc până la sfârșitul anului, a spus Habeck. Acesta este intervalul de timp pentru orice eliminare treptată a petrolului rusesc, aparent discutat de statele membre UE.

„Am reușit să ajungem într-o situație în care Germania poate suporta un embargo petrolier”, a declarat Habeck într-o conferință de presă. Dar el a avertizat că acest lucru nu înseamnă că nu vor exista consecințe.

Germania a redus cota Rusiei din importurile sale de petrol de la 35% la 25%, dar încă lucrează pentru a găsi furnizori alternativi care ar putea umple golul în cazul unui embargo complet.

Săptămâna trecută Rusia a întrerupt livrările de gaze spre Bulgaria şi Polonia, după ce aceste state au refuzat să respecte solicitările Moscovei de a face plata în ruble. Cele două ţări intenţionau deja să înceteze să mai utilizeze gaze ruseşti de la finele acestui an şi autorităţile susţin că pot face faţă întreruperii livrărilor de gaze ruseşti. Cu toate acestea, întreruperea livrărilor spre Bulgaria şi Polonia a dat naştere la îngrijorări că şi alte state UE, inclusiv Germania, principala economie europeană, ar putea fi următoarele.

#Gaze rusesti Europa, #Germania gaze Rusia, #razboi Rusia Ucraina, #sanctiuni Rusia , #gaze Rusia