Țara din UE care și-a redus aproape total dependența de gazele rusești în ultimele 8 luni. Cu ce le-a înlocuit

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 16:35
2802 citiri
Țara din UE care și-a redus aproape total dependența de gazele rusești în ultimele 8 luni. Cu ce le-a înlocuit
Cehia şi-a redus cu 19% consumul de gaze în 2022 FOTO Hepta

Premierul Cehiei, Petr Fiala, a anunțat că țara sa şi-a redus cu peste 90% dependenţa de gazele ruseşti în ultimele opt luni, relatează agenția EFE.

Reducere dependenței de gazele din Rusia a fost posibilă datorită importurilor din Norvegia şi a celor de gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos.

”Depindeam în proporţie de 100% de gazele ruseşti şi astăzi situaţia este complet diferită”, a spus, marţi, şeful Guvernului.

El a precizat că dependenţa de gazele ruseşti a scăzut de la 97% la 4% în ultimele 8 luni.

Anul trecut, Cehia şi-a redus cu 19% consumul de gaze, datorită şi climei temperate, ceea ce a diminuat presiunea asupra preţurilor. Scăderea consumului a făcut şi ca rezervele de gaze să ajungă în prezent la circa 74%, nivelul cel mai ridicat din ultimii ani în această perioadă a anului, potrivit Știrile TVR.

În plus, Cehia are rezervată în terminalele de gaze naturale lichefiate olandeze, o cantitate echivalentă cu 40% din consumul anual.

Praga şi-a propus să reducă total dependenţa de gazele ruseşti şi, de asemenea, vrea să renunţe şi la achiziţiile de petrol din această ţară, care în prezent reprezintă 50% din importurile acestui tip de combustibil.

#gaze rusesti, #dependenta gaze rusia, #Cehia, #gaze naturale lichefiate , #Cehia