Adevăratul preț al decuplării Europei de gazul lui Putin: Cum s-au evaporat sute de miliarde de euro

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 21:31
13584 citiri
Adevăratul preț al decuplării Europei de gazul lui Putin: Cum s-au evaporat sute de miliarde de euro
Conducta Nord Stream nu a mai transportat gazele rusești în Europa FOTO: NYT

O încredere tăcută apare pe fondul întunericului crizei energetice din Europa. Prețurile gazelor naturale scad pe măsură ce rezervoarele de stocare se umplu în toate statele UE.

Dar adevăratul preț al decuplării de gazul lui Putin este unul colosal, iar think thank-ul Bruegel de la Bruxelles a calculat că valoarea totală a gazelor suplimentare stocate în UE între 1 aprilie și 31 octombrie 2022 este de 107 miliarde de euro.

Această sumă uriașă este echivalentă cu aproape dublul ajutorului total acordat de Statele Unite Ucrainei până acum, potrivit unei analize publicate de Bloomberg.

Pericolul este că factura pentru anul viitor s-ar putea dovedi și mai mare. O iarnă rece ar putea epuiza în totalitate stocarea existentă și ar putea declanșa o nouă cursă pentru a umple rezervoarele din nou, doar că de data aceasta, potențial, fără nivelul de aprovizionare de 15%-20% din Rusia.

Lovitură neașteptată pentru președintele Rusiei: Putin și-a descoperit limitele puterii sale VIDEO

Costurile uriașe și efortul de pregătire pentru iarnă arată măsura în care Europa încă plătește prețul pentru dependența sa de gazul rusesc, care a reprezentat cândva 40% din livrările Uniunii Europene; numărul este acum sub 20%.

Încercarea de a umple depozitele cu gaze înainte de iarnă a necesitat o luptă pentru a maximiza sursele alternative, din Norvegia până în Emiratele Arabe Unite, la prețuri de război.

Un calcul complet realizat de Ben McWilliams de la think tank-ul Bruegel cu sediul la Bruxelles, folosind prețuri medii la gaz de 140 de euro pe megawat-oră, sugerează valoarea totală a gazului suplimentar stocat în UE între 1 aprilie și 31 octombrie 2022 este de 107 miliarde de euro (104,8 miliarde de dolari).

„Prețurile pentru vara viitoare sunt foarte mari, reflectând riscul ca stocarea să fie epuizată în această iarnă”, spune Anise Ganbold, șeful de cercetare pentru piețele globale de energie la Aurora Energy Research din Marea Britanie.

Țările se străduiesc să atenueze lovitura adusă gospodăriilor și întreprinderilor, dar creșterea ratelor dobânzilor și volatilitatea piețelor financiare fac presiuni ca Franța și Polonia să reducă sprijinul financiar.

De ce Rusia joacă o carte greșită în Ucraina: Experții militari au găsit călcâiul lui Ahile al armatei lui Putin

Succesul depinde dacă țările UE pot găsi o cale unificată prin această criză energetică. Oricât de succes a fost umplerea rezervoarelor de stocare, aceasta a fost în mare parte o poveste a eforturilor naționale.

Eforturile statelor membre UE au însemnat cheltuieli de 107 miliarde de euro pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna din 2022, însă costurile nu sunt numai astea.

Trebuie menționat faptul că țările Uniunii Europene au plătit din 24 februarie 2022, ziua invaziei lui Putin în Ucraina și până azi, 4 noiembrie 2022, Rusiei pentru importurile de combustibili fosili suma colosală de 108 miliarde de euro, potrivit Centrului pentru cercetare CREA.

Așadar, un efort al UE care a depășit peste 200 de miliarde de euro în numai 8 luni de război, însă viitorul este imprevizibil și costurile viitoare s-ar putea mări, ducând criza în toată Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#gaze rusia, #gaze naturale Rusia, #gaze UE Rusia, #criza gaze naturale, #criza gaze Europa, #Rusia gaze Ucraina, #importuri gaze naturale , #Razboi Ucraina