Rusia a inaugurat un zăcământ major de gaze, cu care va aproviziona China. Mesajul lui Vladimir Putin

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 18:49
2861 citiri
Rusia a inaugurat un zăcământ major de gaze, cu care va aproviziona China. Mesajul lui Vladimir Putin
Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul rus, Vlaimir Putin FOTO Hepta

Președintele rus Vladimir Putin a prezidat miercuri, 21 decembrie, lansarea unui nou zăcământ major de gaze din Siberia, care va aproviziona China, relatează Reuters.

Câmpul de gaze Kovîkta va alimenta gazoductul Power of Siberia, care transportă gaz rusesc în China. Cu rezerve de 1,8 trilioane de metri cubi, acesta este cel mai mare zăcământ de gaze din estul Rusiei.

Vladimir Putin a transmis că lansarea este un ”eveniment semnificativ” pentru industria energetică a Rusiei și pentru întreaga economie a țării. Adresându-se prin videoconferință muncitorilor de pe șantier, care erau aliniați pe zăpadă în costume de protecție albastre și căști albe, liderul de la Kremlin le-a dat ordinul: ”Începeți munca!”

Lansarea de miercuri face parte din strategia Rusiei de a muta exporturile de gaze către est, în contextul în care UE a decis reducerea dependenței de energia rusă ca răspuns la invazia în Ucraina.

Rusia a început să vândă gaze naturale Chinei la sfârșitul anului 2019 prin conducta Power of Siberia, care a furnizat aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz în 2021 și urmează să atingă capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025. Rusia este acum al treilea furnizor de gaz al Beijingului.

Rusia intenționează, de asemenea, să construiască o altă conductă majoră, Power of Siberia 2, prin Mongolia, în vederea vânzării a încă 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Putin a spus săptămâna trecută că proiectele vor permite Rusiei să-și crească vânzările de gaze către China la 48 de miliarde de metri cubi anual până în 2025 și la 88 de miliarde de metri cubi până în 2030.

#gaze rusia, #zacamant gaze, #inaugurare, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #gaze rusia china , #gaze Rusia