Cum vrea UE să aprovizioneze statele membre cu gaze până iarna următoare și să reducă dependența de Rusia. „Împărțirea responsabilităților”

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 10:28
2392 citiri
Cum vrea UE să aprovizioneze statele membre cu gaze până iarna următoare și să reducă dependența de Rusia. „Împărțirea responsabilităților”
Stocarea gazelor naturale lichefiate ar putea fi contabilizată pentru îndeplinirea obiectivelor UE FOTO Pixabay

Ţările UE vor dezbate săptămâna aceasta un posibil acord pentru a împărţi costurile cumpărării de gaze pentru a umple facilităţile de stocare şi a construi o rezervă de aprovizionare înaintea iernii următoare, conform unui proiect de document consultat de Reuters.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori. Propunerea este menită să reducă dependenţa de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele de care are nevoie UE.

Propunerea a provocat îngrijorări în unele state membre UE care au facilităţi de stocare a gazelor, inclusiv Ungaria, Austria şi Ţările de Jos, care se tem că firmele lor vor fi forţate să cumpere volume mari de gaze la preţuri ridicate, în timp ce statele care nu au sau au facilităţi reduse de stocare nu se confruntă cu astfel de probleme. Diplomaţii din ţările UE vor discuta săptămâna aceasta un acord de compromis care, dacă va fi aprobat, ar putea duce la negocieri cu Parlamentul European privind reglementările finale.

În proiectul de document consultat de Reuters se menţine obiectivul de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 90%, dar se aplică doar facilităţilor de stocare care servesc clienţii interni, astfel încât un stat nu va fi obligat să umple facilităţile de stocare de pe teritoriul său care sunt folosite în principal de altă ţară. Contribuţia unei ţări la umplerea facilităţilor de stocare va fi de asemenea plafonată la 35% din consumul său mediu anual de gaze din ultimii cinci ani, conform propunerii Franţei.

Stocarea gazelor naturale lichefiate ar putea fi contabilizată pentru îndeplinirea obiectivelor UE.

Statele membre UE trebuie să se asigure că facilităţile de stocare a gazelor sunt umplute, ele ar putea realiza acest obiectiv impunând măsuri cum ar fi obligarea furnizorilor de gaze de a stoca un volum minim.

Pentru a atenua temerile privind împărţirea corectă a costurilor între state, Bruxellesul a propus un sistem de "împărţire a responsabilităţilor", în care ţările care nu au facilităţi de stocare trebuie să acopere 15% din cantitatea lor anuală de gaze utilizată prin umplerea depozitelor la un nivel echivalent în alte state.

În proiectul de document consultat de Reuters se arată că sunt exceptate de la aceste obiective Cipru, Malta şi Irlanda, state insulare îngrijorate că vor fi forţate să plătească pentru livrări de gaze pe care nu le folosesc, din moment ce nu sunt conectate la facilităţile de stocare ale altor state.

George Simion, enervat de alertele de caniculă: „Aceste minți bolnave caută să bage frica în oameni”
George Simion, enervat de alertele de caniculă: „Aceste minți bolnave caută să bage frica în oameni”
Liderul AUR, George Simion, a declarat duminică, 14 iulie, că încălzirea globală este doar un instrument prin care „minți bolnave” încearcă „să bage frica în oameni”. Acesta și-a...
Problema urșilor, analizată în ședință extraordinară la Camera Deputaților. Câte animale urmează să fie ucise
Problema urșilor, analizată în ședință extraordinară la Camera Deputaților. Câte animale urmează să fie ucise
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor se reunește luni, 15 iulie, la ora 15.00, pentru a rezolva de urgență modificarea legislației cu privire la numărul de urși admis în țară. După...
#gaze UE, #gaze UE Rusia, #gaze rusesti , #stiri Europa
  1. Muncă la foc automat în laboratoarele secrete din Ucraina. ”O armată de roboți” va lupta împotriva Rusiei
  2. Viktor Orbán, ”pedepsit” de liderii Uniunii Europene. Se pregătește un boicot la scară largă
  3. Alertă de urs pe un traseu foarte frecventat de turiști. Apelul lansat de Salvamont
  4. Cât costă să îți cumperi propria insulă în Grecia. Sunt mai multe anunțuri de vânzare disponibile
  5. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Ucraina are dreptul să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei”
  6. Semnele care arată că ai făcut insolație. Primul pas care trebuie făcut pentru a ajuta organismul să-și revină
  7. Scrisoarea prin care peste 50 de laureați ai Premiului Nobel cer încetarea războiului din Ucraina
  8. Județele în care au fost văzuți cei mai mulți urși. Populația a fost avertizată prin mesaje Ro-Alert
  9. O fetiță și tatăl său s-au înecat în râul Buzău. Fratele mai mic a fost salvat în ultimul moment
  10. Să luăm aminte! De ce a fost împușcat Donald Trump?