Scenarii de supraviețuire pentru o iarnă cu temperaturi extreme. ”Ar putea fi alimentați cu gaze doar consumatorii protejați”

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 11:59
22136 citiri
Scenarii de supraviețuire pentru o iarnă cu temperaturi extreme. ”Ar putea fi alimentați cu gaze doar consumatorii protejați”
”România, ca și Europa, stă la mâna vremii și a sorții” FOTO Twitter

Experții în energie spun că gradul mare de încărcare a depozitelor cu gaze pentru la iarnă nu ne scutește de probleme dacă vremea se va răci brusc și pe perioade mari de timp. România va importa gaze iar problemele s-ar putea agrava.

”Necesarul de import zilnic la nivelul Romaniei, într-o iarnă extremă, similară iernii 2012, luând în considerare reducerea estimată a consumului de energie în această iarnă datorită prețurilor ridicate la gaze, în luna februarie 2023, ar putea aduce un nivel de consum de cca 66 mil mc/zi”, explică expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Acest lucru ar face ca necesarul de import al României să fie de 30%, respectiv să jungem în situația de a alimenta cu gaze exclusiv consumatorii protejați, arată sursa citată.

Conform legii Românești, consumatorii protejați sunt consmatorii casnici, consumatorii asimilati (spitale, cămine, creșe etc,), consumatorii esențiali și consumatorii care din motive tehnologice nu pot fi opriți.

Mitul depozitelor pline. ”România, ca și Europa, stă la mâna vremii și a sorții”

Gradul de încărcare cu gaze al depozitelor României și Europei nu contează atât de mult în cazul cunor condiții meteo extreme. Am putea fi nevoiți să importăm gaz scump pentru a acoperi necesarul de consum.

”Vehicularea la nesfârșit a gradului de încărcare a depozitelor ca fiind marea realizare și marea salvare a României, este un mit. România, ca și Europa, stă la mâna vremii și a sorții. Dacă vom avea noroc de o iarnă blândă, ”dacă va bate vântul”, dacă va ploua, dacă se vor mai închide mulți consumatori - pe fondul problemelor economice dificile și dacă gazele, foarte scumpe din import, vor continua să ajungă și la iarnă în România – doar atunci vom avea gaze pentru toți consumatorii în iarna următoare”, a mai precizat Dumitru Chisăliță.

Expertul spune că gazele din depozitele de înmagazinare sunt ”la un nivel ridicat, dar nu este cel mai ridicat din istoria funcționării acestor depozite”.

”Depozitele de înmagazinare au fost concepute pentru a îndeplinii trei funcționalități:

necesitatea comercială licit speculative (achiziția de gaze vara când sunt mai ieftine pentru a putea fi utilizate iarna când sunt mai scumpe),

tehnologică (necesitatea asigurării continuității producției, necesita depozitarea gazelor pentru perioada în care nu era cere)

și

volatilitate a cererii (de a constitui o rezervă pentru perioada în care cererea este foarte mare).

Aceste funcționalități a determinat ca depozitele să nu fie gândite cu funcționalități strategice (doar în Ungaria există astfel de depozite), care să poată asigura aprovizionarea cu gaze pe perioada unei ierni în situația în care o sursă de aprovizionare cu gaze dispare (se oprește importul de gaze pe timpul iernii).

Adică nu au fost dimensionate astfel încât depozitele de gaze să poată să înlocuiască 100% gazele din Rusia.

Conform Bloomberg depozitele de gaze din Europa, la gradul de încărcare de astazi, pot acoperii cererea de gaze doar pentru două luni și jumătate, în scenariul lipsei totale a livrărilor din Rusia și a unei ierni similare cu iarna 2021/2022”, a mai arătat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Vremea este factorul cel mai imprevizibil

Iarna trecută a fost o iarnă blândă, iar Europa a ieșit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. În plus, prognozele pentru noiembrie 2022, când de obicei erau deja folosite gazele pentru încălzire, arată temperaturi peste cele normale.

Dar dacă Europa se va confrunta cu o iarnă similară cu cea din anul 2012, când a fost cea mai rece iarnă din ultimii zece ani, atunci cererea de gaze nu va putea fi acoperită”, este de părere expertul în energie.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, pe lângă riscul de imprevizibilitate al regimului termic din iarna următoare, un nou factor ce trebuie luat în vedere și care ”poate influența foarte mult cererea viitoare de gaze a Europei (inclusiv a României) îl reprezintă variabilitatea condițiilor climatice care pot să reducă sumțitor energia electrică produsă din surse regenerabile și să solicite mari cantități de gaze care să compenseze energia electrică cerută”.

Adică un număr mai mic de ore cu iluminare solară, curenți ai aerului prea puternici sau reduși ca intensitate, lipsa precipitaților pot să determine reducerea cantităților de energie solară, eoliană și hidro, comparativ cu anii anteriori, energie care va trebui acoperită în special cu gaze naturale. Aspect care poate schimba radical cererea zilnică de gaze.

Întreruperi neplanificate

”Reprezintă un mare risc în aprovizionarea Europei. Gazele lichefiate care vin de peste ocean sunt supuse diferitelor riscuri și pot conduce la intreruperi neplanificate. Situatia este cu atât mai gravă dacă aceste accidente se întâmplă la instalații mari, cum s-a întamplat la uzina Freeport LNG din Statele Unite, care a fost avariată de un incendiu în iunie 2022. Incidentul a redus considerabil exporturile țării, fapt peste care Europa a trecut cu ușurinta în vară, pe fondul cererii reduse de gaze din China”, mai arată Dumitru Chisăliță.

O creștere brusă a cererii din Asia va amplifica criza globală a ofertei

Pe de altă parte, politica zero-Covid a Beijing-ului, dar și prețurile spot ridicate, au redus importurile de gaz natural lichefiat (GNL) ale Chinei cu 20% în acest an, ceea ce a lăsat resurse semnificative pentru Europa, mai arată expertul.

Bloomberg se așteapta ca China - cel mai mare cumpărător de GNL din lume anul trecut - să crească achizițiile până în decembrie 2022, dar să le mențină sub volumele din 2021. Totuși, o creștere bruscă a cererii din Asia va amplifica criza globală a ofertei.

Situația concretă din sistemul energetic European

Chiar dacă industriile au redus consumul de gaze, cererea de combustibil pentru generarea de energie electrică a fost mai mare decât se aștepta. Valurile de căldură și secetele aproape au redus producția de hidroenergie în această vară, în timp ce temperatura mai ridicată a apelor râurilor și intreruperile centralelor din Franța au redus producția de energie nucleară.

”În acest an Rusia a furnizat Europei cca 25% din gazele necesare, mare parte din gazele înmagazinate fiind gaze rusești, rămase din ciclul 2021 sau înmagazinate anul acesta. Cele cca 2.700 mil mc de gaze importate în medie săptămînal din Federația Rusă în anul 2021, au fost înlocuite anul acesta cca 1.500 mil mc LNG, cca. 300 mil mc din Norvegia, restul de până la cca. 800 mil mc au fost totuși importante din Federația Rusă”, mai subliniază Dumitru Chisăliță.

Potrivit unui calcul al AEI necesarul minim de import zilnic la nivelul UE într-o iarnă blândă așa cum a fost iarna 2021/2022, în luna februarie 2022, a fost la un nivel de cca. 1.300 mil mc/zi (pe lângă regimul termic favorabil, este important să existe și condiții climatice care să favorizeze producerea de energie regenerabilă la un nivel optim), care poate fi acoperit teoretic:

- cca. 550 mil mc/zi – LNG

- cca. 400 mil mc/zi – Norvegia

- cca. 100 mil mc/zi – Algeria

- cca. 80 mil mc/zi – Rusia

- cca. 40 mil mc/zi – Azerbaijan

- cca. 130 mil mc/zi – necesar de gaze din import neacoperit (grad de insecuritate de 10%)

Necesarul de import zilnic la nivelul Romaniei, într-o iarnă blândă, în luna februarie 2023 (luna statistic cea mai friguroasă), la un nivel de consum maxim estimat de cca. 50 – 55 mil mc/zi, acesta poate fi acoperit teoretic:

- cca. 25 mil mc/zi – producție internă

- cca. 22 mil mc/zi – gaze din depozitele de înmagazinare

- cca. 3 - 8 mil mc/zi – necesar de gaze din import (grad de insecuritate de 6-14%)

Ce se va întâmpla cu prețul la energie în această iarnă

Într-un interviu anterior acordat Ziare.com, Dumitru Chisăliță spunea, referitor la creșterile de prețuri la gaze și energie electrică că în principiu, consumatorii casnici sunt protejați în ceea ce privește prețurl la energie.

”În primul rând, până anul viitor în august, prețul este plafonat și la gaze și la energie electrică. Ca atare consumatorii casnici, dacă nu se schimbă nimic în lege, ar trebui să plătească cât plătesc și în momentul de față”, a spus Dumitru Chisăliță.

Un producător rus din domeniul IT a anunțat închiderea subsidiarei din țara noastră. "România rămâne o piață cheie pentru activitatea companiei în Europa"
Un producător rus din domeniul IT a anunțat închiderea subsidiarei din țara noastră. "România rămâne o piață cheie pentru activitatea companiei în Europa"
Producătorul rus de aplicații antivirus Kaspersky a luat decizia de a închide subsidiara din România. „Închiderea biroului local din România face parte dintr-un proces mai amplu, derulat...
Bible Chat, aplicația românească ce combină tehnologia AI cu studiul biblic. Cum funcționează
Bible Chat, aplicația românească ce combină tehnologia AI cu studiul biblic. Cum funcționează
Bible Chat, dezvoltată de startup-ul românesc Bookvitals APP SRL, este o aplicație revoluționară care aduce Scriptura mai aproape de utilizatori, folosind inteligența artificială. Cu...
#gaze, #criza energie, #factura energie, #consumatori protejati, #import gaze, #iarna grea, #Romania , #factura energie
  1. Samsung schimbă regulile jocului: închirierea dispozitivelor AI prin abonamente devine realitate
  2. Vești bune pentru europeni! O companie a testat cu succes mesageria SMS prin satelit în Europa, deschizând noi oportunități pentru comunicațiile de urgență
  3. Microsoft nu vrea să le mai dea de ales utilizatorilor. Cum îi „obligă” să facă migrarea spre noul Windows 11
  4. Care ar urma să fie iPhone-ul cu procesor pe 2nm lansat de Apple. Noi informații despre unul dintre cele mai puternice chipset-uri
  5. Surpriză pe site-ul Samsung: One UI 7, dezvăluit înainte de termen? Care sunt dispozitivele compatibile
  6. Veste importantă de la de la Nothing. Trei telefoane de buget pregătite pentru 2025, cu accent pe AI și design inovator
  7. Aventura unui român cu o Dacia electrică la Cercul Polar. Vrea să știe de câte ori trebuie încarcată până la avanpostul lui Moș Crăciun VIDEO
  8. Deficitul real este peste ținta anunțată de Guvern. Cum diferă cifrele trimise la Bruxelles de calculele din țară
  9. JYSK anunță noua sa strategie de sustenabilitate și obiectivele de mediu
  10. Banca Centrală Europeană anunță că se află la jumătatea procesului de pregătire a monedei euro digitale