Toate statele UE sunt nemulţumite de nivelul la care Comisia Europeană vrea să plafoneze preţul gazelor

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 07:18
2338 citiri
Toate statele UE sunt nemulţumite de nivelul la care Comisia Europeană vrea să plafoneze preţul gazelor
FOTO: Unsplash.com

Cele 27 de state membre ale UE şi-au exprimat miercuri dezacordul faţă de o propunere venită de la Executivul comunitar, privind plafonarea preţului gazelor la 275 de euro/MWh. Planul a generat critici atât din partea susţinătorilor, cât şi a oponenţilor unei astfel de măsuri.

După luni de lupte interne în bloc, Comisia Europeană a propus plafonul înaintea reuniunii miniştrilor Energiei de joi, cu privire la cele mai recente măsuri de urgenţă ale blocului pentru a atenua o criză energetică, pe măsură ce se profilează iarna.

Plafonul ar fi activat dacă preţul cotnractelor pe termen de o lună de la bursa olandeză de gaze Title Transfer Facility (TTF) depăşeşte 275 euro/MWh timp de două săptămâni şi dacă, în acelaşi timp, preţurile sunt cu 58 de euro mai mari decât preţul de referinţă la nivel mondial pentru gaze naturale lichefiate (GNL), timp de 10 zile de tranzacţionare consecutive.

Propunerea criticile din partea susţinătorilor unei intervenţii decisive pe piaţă pentru a scădea preţurile fulminante la energie, care în august anul trecut au atins maxime istorice, după ce Rusia a redus livrările în urma sancţiunilor aplicate de UE din cauza războiului războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că nivelul propus este ”foarte ridicat”, în timp ce un alt diplomat al UE a spus: ”Este un plafon care nu ar acţiona ca un plafon”.

Contractul TTF pe termen de o lună a crescut de la propunerea Comisiei de marţi, tranzacţionându-se la peste 130 de euro/MWh, comparativ cu un vârf de peste 340 de euro în august anul trecut.

Firma de consultanţă Eurointelligence a spus că criteriile propuse de Comisie înseamnă că plafonul a fost ”în mod clar conceput pentru a nu fi utilizat: cu alte cuvinte, nu este destinat să limiteze efectiv preţurile”.

Există până la 15 ţări UE care cer un plafon solid. Printre acestea, Belgia, Polonia, Italia şi Grecia au ameninţat că vor bloca alte măsuri energetice spre aprobare joi, dacă pachetul nu conţine un plan de acţiune pentru a preveni preţurile excesive.

Pe cealaltă parte, există însă o tabără mică, dar puternică, condusă de cea mai mare economie a UE, Germania. Împreună cu Ţările de Jos, Suedia şi Finlanda, au susţinut că un plafon ar împinge furnizorii să vândă în altă parte şi ar reduce stimulentele pentru a reduce consumul de gaze.

În încercarea de a atenua aceste preocupări, Comisia a spus că urmărirea preţului global al GNL ar asigura furnizorii în continuare să vândă în Europa.

De asemenea, a propus ca economiile obligatorii de gaze să intre în vigoare pentru bloc dacă este activat un plafon. Aceasta ar marca o schimbare considerabilă în politicile UE, având în vedere că ţările membre au acceptat până acum doar reduceri voluntare ale consumului de gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
#gaze, #plafonare pret gaze, #tari UE, #nemultumire, #propunere, #Comisia Europeana , #gaze