Rusia anunță un acord cu China pentru construcția gazoductului Forța Siberiei 2, care va înlocui Nord Stream 2

Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 17:33
2682 citiri
Rusia anunță un acord cu China pentru construcția gazoductului Forța Siberiei 2, care va înlocui Nord Stream 2
Rusia susține că noul gazoduct va produse 61 de miliarde de metri cubi pe an FOTO Twitter

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a anunțat că lucrările la gazoductul ”Forţa Siberiei 2” către China vor începe în 2024, relatază AFP.

Potrivit Moscovei, noul gazoduct ”va înlocui” Nord Stream 2, care urma să lege Rusia şi Europa prin Germania.

Întrebat, într-un interviu la postul de releviziune Rossiya-1, dacă gazoductul european va fi înlocuit cu cel asiatic, ministrul a răspuns: ”Da.”

Aleksandr Novak a declarat, într-o vizită în Uzbekistan, că Rusia şi China urmează să semneze în curând acorduri cu privire la livrarea a ”50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale” pe an prin ”Forţa Siberiei 2”.

Acest volum reprezintă aproape capacitatea maximă a Nord Stream 1 - 55 de miliarde mc în total -, care a fost oprit de la 2 septembrie.

Prin acest gazoduct strategic, care leagă Rusia şi Germania, tranzita, până la 2 septembrie, o treime din livrările de gaze naturale ruseşti către UE.

Data lansării lucrărilor de construcţie a fost stabilită în 2024.

În strategia energetică a Rusiei, acest gazoduct urmează să înlocuiască proiectul ”Nord Stream 2”, susţinut mult timp de către Germania, dar pe care Statele Unite îl vedeau cu ochi răi şi Occidentul l-a îngropat după invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie.

Exporturile de gaze naturale ruseşti către UE ”vor scădea cu aproximativ 50 milairde mc” în 2022, a mai anunţat Novak.

Ministrul rus a anunţat că Gazprom, operatorul gazoductului ”Forţa Siberiei 1”, care leagă din 2019 zăcământul Ceaiadinskoe, din Iacutia, de nord-estul Chinei, ”îşi va creşte livrările” şi urmează să atingă ”20 miliarde mc de gaze naturale” pe an.

Racordarea, la începutul anului, a zăcământului Kovitka, situat în apropiere de Lacul Baikal, la acest gazoduct, urmează să faciliteze această creştere importantă.

În 2025, când îşi va atinge capacitatea maximă, acest important gazoduct va produce 61 de miliarde de metri cubi pe an, adică mai mult decât Nord Stream 1, dintre care 38 miliarde m³ vor fi destinate Chinei, potrivit unui contract importanrt, semnat în 2014 de către Gazprom cu omologul său chinez CNPC.

Acorduri au fost semnate cu Beijingul în vederea construirii unei noi rute de tranzit de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, către nordul Chinei, reprezentând ”10 miliarde m³ de gaze naturale suplimentari”, a mai anunţat joi ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#gazoduct Rusia China, #forta siberiei, #gaze rusia europa, #Nord Stream 2 Europa , #gaze Rusia