Kremlinul acuză sabotaj în cazul avariilor apărute la gazoductul Nord Stream 2 în Marea Baltică

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 14:43
2910 citiri
Kremlinul acuză sabotaj în cazul avariilor apărute la gazoductul Nord Stream 2 în Marea Baltică
Danemarca a anunţat o scurgere de gaz în Marea Baltică, în apropierea gazoductului Nord Stream 2 FOTO news.ro

Kremlinul a anunţat marţi că nu exclude posibilitatea unui sabotaj drept cauză a avarierii reţelei de conducte construite de Rusia în Marea Baltică în cadrul proiectului energetic Nord Stream 2, informează Reuters.

Nord Stream AG, operatorul reţelei de gazoducte, afirmase marţi dimineaţă că trei linii offshore ale sistemului de conducte au suferit avarii "fără precedent" într-o singură zi.

"Nicio opţiune nu poate fi exclusă acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, atunci când a fost întrebat într-o videoconferinţă de presă dacă sabotajul este motivul avarierii gazoductului.

"Aceasta este o veste foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, vorbim despre anumite pagube de natură neclară la o conductă în zona economică a Danemarcei. Este o chestiune legată de securitatea energetică a întregului continent", a adăugat Peskov.

De partea sa, Polonia consideră că cele trei scurgeri de gaz descoperite în conductele Nord Stream între Rusia şi Germania via Marea Baltică ar putea fi o provocare din partea Moscovei.

"Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă este capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, este evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar... în Europa Occidentală", a spus viceministrul de externe polonez Marcin Przydacz.

Gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania dar care nu a fost pus încă în serviciu, a fost avariat în Marea Baltică, au anunţat luni operatorul conductei şi autorităţile daneze.

După ce autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim a anunţat că a descoperit o scurgere de gaze pe traseul conductei Nord Stream 2, operatorul conductei a confirmat pentru AFP că scurgerea de gaze provine de la gazoductul submarin deţinut majoritar de gigantul rus Gazprom.

Chiar înainte de anunţarea acestui incident de către partea daneză, Ministerul german al Economiei a informat că a demarat o anchetă asupra unei scăderi bruşte de presiune în gazoductul Nord Stream 2.

#gazoduct, #gazoduct Nord Stream 2, #Rusia, #sabotaj, #Kremlin , #gaze Rusia