Germania a anunțat luni, 4 aprilie, că preia temporar controlul asupra filialei germane a gigantului gazier rus Gazprom pentru a asigura aprovizionarea cu energie și infrastructura critică pe fondul neîncrederii crescânde între partenerii comerciali în urma războiului din Ucraina.
Ministrul Energiei, Robert Habeck, a declarat că autoritatea de reglementare a energiei Bundesnetzagentur va deveni mandatarul Gazprom Germania până pe 30 septembrie, arată publicația Insiderpaper.com.
„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania și asta include să nu expună infrastructurile energetice din Germania la decizii arbitrare ale Kremlinului”, a spus Habeck.
Mișcarea vine după ce compania de stat Gazprom a declarat în mod neașteptat că se retrage din Gazprom Germania vinerea trecută, fără a dezvălui o nouă structură de proprietate.
Unitatea germană deține mai multe active energetice cheie, inclusiv furnizorul de gaze naturale Wingas - care controlează o cotă de piață de aproximativ 20% în Germania, firma de stocare a gazelor Astora - o ramură comercială cu sediul la Londra și alte subsidiare străine.
Guvernul german a luat decizia de a interveni din cauza actualei structuri juridice „neclare” din spatele Gazprom Germania și a nerespectării de către firma-mamă a obligației de a informa autoritățile germane cu privire la schimbările de proprietate, a spus ministrul.
Conform legislației germane, guvernul are dreptul de a examina tranzacțiile care implică firme din afara UE considerate relevante din punct de vedere sistemic.
Habeck a spus că Gazprom Germania operează „infrastructură critică” în cea mai mare economie a Europei.
Conform aranjamentului interimar, drepturile de vot în Gazprom Germania vor fi transferate către Bundesnetzagentur, autoritatea de reglementare a energiei în Germania.
Autoritatea de reglementare a energiei va avea, de asemenea, permisiunea să revoce membrii conducerii și să numească alții noi, precum și „să ia toate măsurile necesare pentru a garanta aprovizionarea”, a spus Habeck.
#Germany places Gazprom subsidiary temporarily under state control, Econ Minister Habeck says. pic.twitter.com/nTDLaTdkzL
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) April 4, 2022
Germania a susținut sancțiunile occidentale drastice împotriva Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.
Dar, din cauza dependenței mari de importurile rusești de energie, Berlinul a rezistat până acum presiunii de a boicota petrolul și gazele rusești.
Aceste apeluri au crescut totuși în țară și în străinătate, în urma acuzațiilor recente de atrocități comise împotriva civililor în orașul ucrainean Bucea.
Anchetatorii antitrust din UE au făcut o percheziție săptămâna trecută în birourile germane ale Gazprom, sub suspiciunea că gigantul rusesc al gazelor de stat a majorat ilegal prețurile în Europa.
Anericanii... Vezi tot
Oare, n-am putea urma și noi acest... Vezi tot