Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Isi permite Rusia un nou razboi al gazelor naturale?

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 18:33
3585 citiri
Isi permite Rusia un nou razboi al gazelor naturale?

Gigantul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a cerut Ucrainei sa plateasca 11,4 miliarde de dolari, suma datorata pentru furnizarea resursei pe parcursul anului trecut. In acelasi timp, Kievul incearca sa isi diversifice sursele de alimentare. Insa isi permite Rusia sa inceapa un razboi pe aceasta tema?

Gazprom i-a trimis factura, miercuri, companiei Naftogaz, care distribuie gazul in Ucraina, informeaza Bloomberg.

Insa Kievul cauta surse alternative de energie pentru a-si reduce dependenta de Rusia, pe fondul acuzatiilor ca Moscova foloseste resursa ca arma politica.

Ucraina primeste jumatate din necesarul de gaze naturale de la tara vecina si este ruta de tranzit pentru 15% din consumul europenilor, astfel ca energia a devenit o problema centrala in relatiile tensionate dintre cele doua parti.

"In mod clar, Rusia vrea sa escaladeze tensiunile inaintea discutiilor intre Ucraina si Europa pe tema gazelor, avand in vedere ca Naftogaz nu vrea sa plateasca aceasta suma. Totusi, termenii contractului ofera posibilitatea celor de la Gazprom sa ceara 11,4 miliarde de dolari", a spus Bohdan Sokolovski, un consultant pe politica energetica al fostului presedinte ucrainean Viktor Iuscenko.

"Pe de alta parte, adevarata problema este ca aceasta intelegere nu este una corecta", a punctat expertul.

De ce nu-si permite Gazprom un razboi al gazelor

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, sustine ca tara sa nu se confrunta doar cu o agresiune de ordin militar din partea vecinilor din Est, ci si cu o politica agresiva in ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale.

Dupa ce a intrerupt furnizarea resursei in 2006 si 2009, Gazprom nu si-a castigat admiratori nici la Kiev, nici in randul statelor membre ale Uniunii Europene, noteaza Financial Times.

Insa acum, in mod paradoxal, Rusia pare sa puna o presiune tot mai mare pe guvernul din tara vecina, in timp ce incearca sa nu repete scenariile din urma cu 5, respectiv, 8 ani.

UE avertizeaza Rusia: E in joc credibilitatea voastra ca furnizor de gaze!

FT observa ca a treia intrerupere a alimentarii cu gazele naturale va distruge reputatia Gazpromului de furnizor serios si va impulsiona tarile de pe batranul continent sa caute resurse alternative pentru gazul rusesc.

Daca aceasta masura va fi luata, ea va reprezenta in primul rand o lovitura pentru statul condus de Vladimir Putin, care controleaza 51% din actiunile companiei. Mai mult, Moscova se bazeaza pe vanzarile de gaze naturale, care genereaza jumatate din veniturile bugetului public.

Tensiuni in crestere intre Rusia si Ucraina

Publicatia citata aminteste ca Gazprom a eliminat reducerile pe care le acorda Ucrainei pentru livrarea gazului, dupa ce fostul presedinte Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere si dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

"Insa identificarea baietilor buni si baietilor rai in aceasta poveste este o sarcina dificila, avand in vedere ca Naftogaz a fost slabita in ultimii ani de coruptie si de managementul prost", arata FT.

O problema particulara a Ucrainei este acordarea ajutoarelor pentru populatie, care primeste gaze mai ieftine. In consecinta, Naftogaz nu are cum sa obtina venituri care sa acopere cheltuielile.

Mai mult, arieratele au jucat un rol important in discutiile care au dus inainte la intreruperea alimentarii cu gaze, iar avand in vedere ca rezervele valutare ale Kievului au scazut vertiginos, atunci nu e de mirare ca Naftogaz a acumulat datorii de 2,2 miliarde de dolari.

Insa fiecare parte isi mentine discursul: Ucraina sustine ca Rusia ar trebui sa coboare pretul, in timp ce Gazprom le cere vecinilor sa plateasca mai intai suma datorata.

Rusia ameninta Ucraina: Daca nu plateste restantele la gaze intr-o luna...

O posibila salvare ar putea veni din partea Fondului Monetar International, care urmeaza sa elibereze o trasa de imprumut pentru Kiev, ce ar putea fi folosita pentru a achita datoriile urgente.

In plus, este posibil ca acordul cu FMI sa stipuleze si posibilitatea unei plati in mai multe trepe a sumei datorate companiei Gazprom, in schimbul unei reduceri de pret, scrie FT.

Insa situatia s-ar putea complica si mai mult. Daca Vladimir Putin decide sa invadeze estul Ucrainei, atunci cresc sansele ca UE sa gaseasca alti furnizori de gaze naturale pe termen lung si sa rupa relatiile cu Rusia.

"In cazul in care presedintele rus decide ca prioritatile geopolitice sunt mai importante ca cele economice, atunci compania care a fost atatia ani gasca de aur a Rusiei, precum si actionarii sai, risca sa devina victime colaterale", incheie FT.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Gazprom razboi gaze, #Gazprom furnizare gaze, #gaze Ucraina Rusia, #Rusia intrerupere furnizare gaze, #intrerupere furnizare gaze , #export gaze