Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:42
4777 citiri
Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia
Foto: Naftogaz

Ucraina si-a suspendat achizitiile de gaze naturale rusesti, in urma unui esec in negocirile vizand mentinerea aprovizionarii in urmatoarele trei pana a sase luni.

Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat ca va continua sa asigure transportul gazelor naturale rusesti catre alti clienti europeni ai Moscovei, relateaza BBC News online.

Este vorba despre a doua intrerupere in mai putin de un an a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti catre Ucraina.

Ucraina renunta la gazele rusesti

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia ca fiind "nefericita".

Moscova a crescut pretul extrem de mult dupa indepartarea de la putere, in februarie 2014, a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de catre Kremlin.

Moscova a sistat livrarile de gaze in iunie 2014, cand a escaladat conflictul intre Guvernul de la Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei.

De atunci, Uniunea Europeana (UE), care a mediat in negocierea pretului gazelor naturale, la Viena, a incheiat o serie de acorduri temporare, care sunt prelungite la fiecare trei luni.

Romania, colacul de salvare al Ucrainei? Kievul vrea sa importe gaze de la noi

"Avand in vedere ca acordul aditional dintre Naftogaz si Gazprom expira la 30 iunie si ca nu s-a convenit asupra termenilor noilor livrari de gaze naturale rusesti catre Ucraina la negocierile trilaterale de azi (marti) de la Viena, Naftogaz suspenda achizitiile de la compania ruseasca", a anuntat Naftogaz intr-un comunicat.

Ucraina, care consuma aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi si importa restul.

In medie, Ucraina se confrunta cu o perioada de patru luni pe an in care temeperaturile medii sunt sub zero grade Celsius.

Ucraina face un pas important: Cum va importa gaze din UE

In ultimii ani, cele doua tari au fost implicate in mai multe razboaie cu privire la pretul gazelor. Rusia a intrerupt aprovizionarea in 2006 si in iarna 2008-2009.

Acord pentru livrarea de gaze: Rusia, Ucraina si UE au ajuns la o intelegere (Video)

#Ucraina suspenda import gaze Rusia, #Ucraina gaze Rusia , #export gaze