Cât de grea va fi iarna 2021-2022 din cauza crizei energetice. Planurile anunțate de Gazprom pentru gazul Europei ANALIZĂ

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 16:15
4436 citiri
Cât de grea va fi iarna 2021-2022 din cauza crizei energetice. Planurile anunțate de Gazprom pentru gazul Europei ANALIZĂ

Dacă ar fi o iarnă normală, Europa nu ar avea probleme: stocurile se situează undeva către 80% din capacitatea lor, până la finele lui octombrie.

Este un nivel record, prea mic însă pentru ce se estimează că va urma, iar importul de GPL va fi limitat de cererea asiatică. Dar stocurile de gaz aproape că s-au topit, iar petrolul a ajuns la preţul din 2014.

Iarna europeană 2021-2022 va depinde de volumul ofertei ruseşti, crede Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică care consideră că Moscova îşi onorează contractele dar exportă mai puţin decât era cazul în 2019.

Sectorul industrial european reduce cererea de gaze naturale

Sectorul industrial european a început să reducă cererea pentru gaze naturale, după ce preţurile record au făcut combustibilul prohibitiv pentru mulţi consumatori, transmite Bloomberg.

Consumul mediu în octombrie este cu 12% sub nivelul de dinaintea pandemiei, conform datelor firmei de consultanţă Engie EnergyScan. Deja consumul de gaz a început să scadă din septembrie, fiind cu 5% mai scăzut faţă de nivelul din 2019.

„Începem să vedem tendinţa de distrugere a cererii în sectorul industrial european. Germania, Olanda şi Marea Britanie înregistrează cele mai semnificative scăderi până acum, dar trebuie să aşteptăm câteva săptămâni să vedem dacă tendinţa este confirmată, mai ales că cererea de gaze pentru încălzire va creşte“, susţine Julien Hoarau, şef la Engie EnergyScan.

Unele companii mari consumatoare de energie au închis temporar operaţiunile deoarece a devenit prea scumpă derularea operaţiunilor. Criza i-a adus la faliment pe unii furnizori de energie şi afectează semnificativ buzunarele consumatorilor din Europa.

„Preţurile ridicate ale gazelor încetinesc redresarea economiei europene deoarece utilizatorii industriali sunt deja afectaţi de majorare“, a apreciat Hoarau.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie 2021 și până în prezent, din cauza nivelului redus al stocurilor, al cererii ridicate din Asia şi al întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Gazprom își mărește prețul estimativ pentru exporturile de gaze în Europa și Turcia

Compania rusească Gazprom și-a mărit prețurile orientative pentru gazul exportat în 2021, lăsând totodată de înțeles că nu-și va mări volumul exporturilor cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie, când crede că termină de stocat o cantitate suficientă pentru a acoperi consumul pieței rusești, în timp ce a semnalat precauție cu privire la volumele pe care le-ar putea expedia, pe măsură ce criza energetică europeană se agravează.

Sunt informațiile furnizate de mai multe firme de specialitate (Wood & Co. și BCS Global Markets), în urma unui webinar, săptămâna trecută, cu managerii Gazprom.

Gazprom și-a mărit prețul orientativ pentru exporturile spre Europa și Turcia la 295 până la 330 de dolari pe 1.000 de metri cubi, a scris Ildar Davletshin, expert pentru piața energetică rusească la firma Wood & Co.

Gazprom își menține totodată estimarea conservatoare că va exporta în Europa și Turcia în jur de 183 miliarde de metri cubi de gaz, anul acesta.

Experții sunt de părere că Gazprom ar putea lua în considerare revenirea la indexarea prețului gazului la petrol în anumite contracte „deoarece clienții ar putea dori o volatilitate mai mică în stabilirea prețurilor”.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la UE a îndemnat Europa să-și revizuiască politica față de Moscova dar a asigurat că Rusia nu are nimic de-a face cu recenta creștere a prețurilor.

Vladimir Chișov, reprezentantul permanent al Rusiei în UE, a declarat, citat de Financial Times, că se așteaptă ca Gazprom, concern controlat de stat care furnizează 35% din necesarul european de gaze naturale, să răspundă rapid la instrucțiunile președintelui Vladimir Putin de a ajusta producția.

Acțiunea, care ar ajuta la temperarea prețurilor, va fi probabil „mai devreme decât mai târziu”, a spus el. Putin „a sfătuit concernul Gazprom să fie mai flexibil. Și ceva mă face să cred că Gazprom va asculta”, a spus Chișov pentru Financial Times.

Grupul rus Gazprom a început să-şi folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale în reţeaua de conducte, în vederea stabilizării creşterii preţurilor, a anunţat marţi, 12 octombrie, un oficial rus, transmite Reuters.

Situație grea și în Asia

În China, tăierile de curent au determinat închiderea unor uzine, iar Beijingul mizează acum pe o creştere a producţiei de cărbune – pentru ca centralele electrice să poată fi alimentate. Dar inundațiile devastatore din ultimele zile au inundat minele de cărbune.

India, care importă cărbune din Africa de Sud ori Indonezia, se teme şi ea că va trebui să oprească unele uzine, în condiţiile în care minele de cărbune sunt inundate în această perioadă a anului.

Impact social

Creşterea preţului la energii are, în primul rând, un impact social.

Preţul la electricitate, a ajuns la un nivel inedit pentru ultimii 10 ani, în Europa. Cel mai des, megawattul / oră depăşeşte 100 de euro. În Germania şi în Spania – preţul este de 4 ori mai mare comparativ cu 2019 şi 2020.

Britanicii, dependenţi de gaz, ar putea să îşi vadă factura la electricitate cu 30% mai mare până la începutul anului viitor, potrivit unui cabinet britanic de analiză.

De ce rezerva britanică de gaze a "scăzut îngrijorător"?
De ce rezerva britanică de gaze a "scăzut îngrijorător"?
Principalul furnizor de gaze al Regatului Unit a avertizat că stocurile mai ajung pentru doar o săptămână, după ce gerul a făcut să crească consumul. Cum îşi vor încălzi oamenii...
Republica Moldova importă jumătate din electricitate din România. Maia Sandu, noi săgeți către Moscova: „O criză umanitară provocată de Kremlin”
Republica Moldova importă jumătate din electricitate din România. Maia Sandu, noi săgeți către Moscova: „O criză umanitară provocată de Kremlin”
Importurile din România asigură jumătate din energia electrică necesară în Republica Moldova, în afara Transnistriei, a declarat președinta țării vecine, Maia Sandu, marți, 14 ianuarie....
#Europa, #criza, #energie, #gaze, #gazprom, #iarna , #export gaze
  1. Zelenski îi dă o lovitură grea lui Putin: Armata Ucrainei are un atu neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia
  2. Este mai rău decât fumatul: Agravează bolile pulmonare cu 95%, au descoperit experții din SUA VIDEO
  3. Incendiile din Los Angeles. Cum focul într-un oraș modern, plin de plastic, devine o catastrofă chimică VIDEO
  4. Avertismentul experților: Putin vrea totul. Trump are 2 probleme încurcate pentru un acord rapid
  5. O supraviețuitoare a Holocaustului avertizează că omenirea nu a învățat lecția istoriei: "Nu a fost niciodată atât de multă cruzime în lume"
  6. Trump vrea timp pentru a decide ce se va întâmpla cu TikTok în SUA. Patronul aplicației, invitat de onoare la învestirea președintelui ales VIDEO
  7. Răspunsul incredibil primit de o româncă la pensionare. De ce femeia a trebuit să aștepte mai mulți ani să poată primii bani
  8. Român în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Egipt. Precizări de ultimă oră ale MAE în legătură cu tratamentul extrem de scump al rănitului
  9. Câți bani câștigă Primăria Capitalei din taxele pe locurile de parcare
  10. Startup-ul american Colossal Biosciences vrea să „reînvie” mamutul până în 2028