Gazprom: N-avem rivali in Europa pe o distanta de pana la 10.000 de kilometri

Vineri, 29 Mai 2015, ora 11:49
4100 citiri
Gazprom: N-avem rivali in Europa pe o distanta de pana la 10.000 de kilometri
Foto: Gazprom

Gazprom este increzator ca dependenta Europei de gazele naturale va creste, iar grupul rus nu are niciun competitor care sa acopere necesitatile Europei pe o raza de 10.000 de kilometri, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller.

Anul trecut, Gazprom a asigurat doua treimi din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene si 30% din consumul de gaze naturale, transmite Interfax.

"Ponderea importurilor pe piata europeana nu va face decat sa creasca. In ultimii 15 ani ponderea importurilor a crescut cu 17%, iar in urmatorii 15 ani se va inregistra o crestere comparabila", a declarat Alexei Miller la reuniunea anuala a European Business Congress.

"De aceea, se pune intrebarea: de unde, din ce surse isi va obtine Europa gazele necesare? La un moment dat piata europeana si-a pus sperantele in gazul lichefiat, insa Europa a pierdut batalia pentru GNL", a apreciat directorul Gazprom, adaugand ca ponderea GNL in Europa a scazut pana la 17% de la 30%.

Gazprom se tine tare: Are in mana o chinta roiala - Ramane de vazut daca jocul se va schimba

In aceste conditii, Alexei Miller crede ca GNL nu va juca un rol major pe piata din Europa in viitorul apropiat. "Aceasta nu este doar o chestiune de pret, ci si una legata de competitivitatea gazelor naturale rusesti. Nu avem competitori in livrarea de gaze naturale pe o distanta de pana la 10.000 de kilometri de piata europeana", a subliniat directorul Gazprom.

De asemenea, Alexei Miller a apreciat ca Gazprom nu are rivali in ceea ce priveste proiectele de livrare a gazelor naturale din Europa. "Uram noroc tuturor proiectelor de transport a gazelor. Acestea nu sunt un rival pentru Gazprom pentru ca retelele noastre sunt concepute si construite pe baza volumelor noastre de livrari", a spus Miller.

Noi proiecte

Referindu-se la viitoarele proiecte de transport, Miller a apreciat ca Eastring nu are inca un studiu de fezabilitate si nici un set de participanti, in plus, nu au avut loc negocieri cu posibilii furnizori de gaze naturale.

"Iar intrebarea al cui gaz va fi transportat prin acest gazoduct este una importanta", a apreciat Alexei Miller.

Proiectul Eastring, discutat in prezent de Slovacia, Bulgaria, Ungaria si Romania, ar urma sa faca legatura intre granita dintre Slovacia si Ucraina si linia de tranzit dintre Romania si Bulgaria.

In ceea ce priveste proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), Alexei Miller a subliniat ca initial participantii planuiau sa il finalizeze in 2017, insa acum termenul limita a fost devansat pentru 2021, existand riscul unor noi amanari.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#Gazprom rivali Europa, #Gazprom gaze Europa , #export gaze