Gazprom reduce cu 10% livrarile de gaz catre Romania

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 13:11
7219 citiri
Gazprom reduce cu 10% livrarile de gaz catre Romania
Foto: Digi 24

Gazprom reduce livrarile de gaz cu 10% catre Romania, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. Masura va intra in vigoare incepand de marti.

"Livrarile de gaze rusesti in Romania sunt luni la nivelul normal, dar vor fi reduse cu 10% de marti pana duminica", a spus Razvan Nicolescu, intr-o conferinta de presa.

Totusi, oficialul de la Bucuresti a tinut sa linisteasca populatia, precizand ca autoritatile au luat toate masurile pentru ca o criza a gazelor pe timpul iernii sa fie evitata.

"Doresc sa va asigur ca Romania este pregatita sa faca fata oricarei situatii, chiar si unei ierni extrem de dificle, iar populatia nu va suferi, nu va fi afectata de o criza a gazelor. Va asigur ca vom ramane tot atat de deschisi pe acest subiect", a explicat Razvan Nicolescu.

Decizia vine dupa ce, vineri, Gazprom a redus temporar cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial. Ulterior, compania rusa a anuntat Transgaz ca livrarile de gaze naturale au revenit la parametri normali pentru sambata si duminica.

Rusia a reluat livrarile de gaze naturale catre Romania la volumul normal

In consecinta, ministrul Energiei a sustinut ca a incercat sa ia legatura cu ambasadorul Rusiei, insa nu a reusit, deoarece acesta nu se afla in Capitala.

El a adaugat faptul ca Gazprom nu a raspuns pana acum la solicitarile facute de autoritatile romane pe aceasta tema.

"Speram ca energia sa nu fie folosita ca arma politica, pentru ca cei care ar face asta ar avea de pierdut", a mai spus Nicolescu, care a adaugat ca productia zilnica de gaze a Romaniei este dubla fata de consum.

"Obiectivul realizarii independentei energetice a Romaniei va fi posibil in 2020, pregatim momentul, dar acum vorbim despre iarna aceasta. Am dublat fondurile care pot fi accesate de Transgaz pentru infrastructura de preluare a gazelor din Marea Neagra.

Discutam de optiuni de perspectiva, dar trebuie sa trecem cu succes de aceasta iarna si sunt sigur ca vom putea. Sunt optimist ca vom depasi aceasta situatie cu succes. Orice schimbare va va fi comunicata", a mai precizat ministrul.

Ce strategie trebuie sa aiba Romania

Otilia Nutu, analist specializat in politici energetice, a explicat la Digi 24 ce trebuie sa faca Romania in perioada urmatoare.

"Deocamndata, masura nu are un efect imediat, pentru ca pe timpul verii, importurile sunt mici si deocamdata se cresc stocurile pentru iarna. Intrebarea este daca nu cumva aceasta reducere anunta posiblitatea ca la iarna Rusia sa intrerupa de tot livrarile de gaze. Acest risc trebuie luat in serios si solutia e sa avem stocuri bune si sa vedem in ce masura la iarna putem gasi solutii alternative, precum: reducerea consumului unor mari consumatori industriali, apoi CET-urile pot folosi combustibili alternativi, cum ar fi pacura.

In plus, producatorii au o oarecare flexibilitate de a-si creste productia. Pe termen mediu, solutia pe care o are UE este ca toate statele membre sa devina mult mai bine interconectate, in asa fel incat Rusia sa nu mai discrimineze clientii, iar UE sa devina un singur negociator cu Rusia", a opinat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Numarul de firme infiintate in primele doua luni ale acestui an a avut evolutia influentata de recentele cresteri de impozite din 2023 si ianuarie 2024, astfel structura acestora a fost modificata,...
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#Gazprom reducere gaze, #Gazprom reducere livrari gaze , #export gaze