Grupul rus Gazprom se pregateste sa ofere Europei o cantitate mai mare de gaze naturale la preturi spot, pentru a se asigura ca firmele europene vor sprijini planul grupului rus de a extinde un gazoduct care va ocoli Ucraina.
Luna trecuta, Gazprom si cinci companii energetice europene au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019.
In paralel, insa, Gazprom este presat de Uniunea Europeana sa-si modifice sistemul de vanzare de gaze naturale pe baza contractelor pe termen lung legate de pretul petrolului, sistem care potrivit Comisiei Europene duce la cresterea preturilor percepute consumatorilor.
Potrivit unor citate de Reuters, cele cinci firme europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE si Royal Dutch Shell) care au semnat acordul cu Gazprom pentru construirea Nord Stream II au facut acest lucru in speranta ca grupul rusesc isi va modifica politica de preturi.
"Exista unele acorduri intre partenerii europeni si Gazprom potrivit carora o cantitate mai mare de gaze va fi vanduta la preturi spot daca ei sprijina Nord Stream II. O politica de preturi mai flexibila va fi introdusa si fara conditia take-or-pay", a declarat o sursa din interiorul Gazprom.
Potrivit clauzelor contractuale de tip "take-or-pay", clientii Gazprom sunt obligati sa plateasca pentru o anumita cantitate de gaze naturale chiar daca in realitate au achizitionat o cantitate mai mica.
Gazprom a luat o decizie surprinzatoare - Se indeparteaza de traditie?
O a doua sursa din Gazprom a declarat ca, daca firmele europene si-au manifestat sprijinul pentru Nord Stream II, a fost in principal in speranta ca vor primi o cantitate mai mare de gaze la preturi spot.
Teste facute de Gazprom
Gazprom a testat deja noul mecanism de stabilire a preturilor luna trecuta, cand a vandut o cantitate de un miliard de metri cubi de gaze naturale la licitatie, prima sa licitatie pentru cumparatorii europeni.
Potrivit surselor, aceasta licitatie a deschis calea pentru introducerea unui nou model de vanzare a gazelor naturale, mai ales avand in vedere ca in prezent legarea pretului gazelor naturale de pretul petrolului nu mai este avantajoasa in conditiile cotatiilor scazute la titei.
Ajutor nesperat pentru Gazprom: Motivul pentru care profitul a crescut cu 50%
Pretul fixat in contractele pe termen lung ale Gazprom este in prezent mai mic decat cel de pe piata spot din Europa. Prin modificarea termenilor contractelor, Gazprom spera sa-si creasca vanzarile prin oferirea de gaze al caror pret este stabilit in asa fel incat sa incurajeze consumul in Europa si sa satisfaca cererile partenerilor europeni ai grupului rus.
In plus, in acest fel Gazprom ar putea sa-si protejeze cota de piata din Europa in fata exportatorilor de gaz natural lichefiat din SUA si Qatar care ar putea incerca sa-si consolideze pozitia in Europa.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, insa in contextul crizei din Ucraina, Europa vrea sa-si reduca dependenta de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.
Atentie, vine iarna. Si prognoza spune ca va fi una grea!...N-o faceti... Vezi tot