Guvernul anticipeaza noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia - Ce masuri a luat

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 15:19
2422 citiri
Guvernul anticipeaza noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia - Ce masuri a luat
Foto: Ziare.com

CET-urile care folosesc gaze, dar pot functiona doar cu pacura isi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipand probleme cu gazul furnizat de Rusia pe intregul sezon de iarna, iar electricitatea necesara Transelectrica va fi de asemenea livrata in cantitati mai mari.

Rezerva suplimentara de pacura va fi utilizata numai in situatii critice generate de lipsa sau scaderea presiunii gazelor naturale in reteaua nationala de transport in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2015, releva un act normativ aprobat Guvern.

In document, Executivul argumenteaza aceste masuri prin posibilitatea aparitiei, in anumite perioade, a unor temperaturi foarte scazute, sub -20 grade C, mai multe zile consecutiv, ceea ce va genera un consum brut de electricitate cu mult peste valorile de calcul medii pe baza carora au fost prognozate productia si rezerva de putere in programul de iarna, dar si prin riscul unei presiuni scazute in reteaua de transport, fie din cauza cresterii semnificative a consumului de gaze generata de temperaturile foarte scazute, fie din cauza reducerii/lipsei gazelor naturale din import, "mai ales pe fondul situatiei politice existente in estul Europei".

"Luarea in considerare a acestei conditii este in acord si cu solicitarile Comisiei Europene - in contextul in care alimentarea cu energie a zonei europene este dependenta de sursele din import - fiecare tara va trebui sa fie pregatita sa reactioneze la o intrerupere a aprovizionarii cu gaze naturale din import, pe o perioada mai lunga de timp, prin existenta unor masuri concrete pe termen mediu si scurt.

Aceste solicitari sunt cuprinse in raportul CE privind adaptabilitatea sistemului european de gaze naturale la o posibila intrerupere a importurilor din estul Europei in iarna 2014-2015", se arata in actul normativ.

Guvernul arata ca, in considerarea si a acestor argumente, avand in vedere perspectivele evolutiei producatorilor de energie electrica pe termen scurt si mediu, siguranta alimentarii Sistemului Energetic National (SEN) si independenta energetica a tarii, se impune necesitatea suplimentarea cantitatilor serviciilor tehnologice de sistem pentru asigurarea functionarii in siguranta si stabilitate a SEN pentru perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2015, "in conditiile limitarii importului de gaze din Federatia Rusa".

Astfel, centralele electrice de termoficare (CET) Bucuresti Sud, Bucuresti Vest, Braila, Galati si Brazi isi vor suplimenta cantitatile de electricitate livrate, in principal pentru consumul din orele de varf, si vor fi obligate sa isi asigure contracte de achizitie a pacurei necesare pentru functionare, in cazul in care stocurile existente vor fi epuizate.

CET-urile vor fi obligate si sa mentina instalatiile in stare de functionare, pentru a fi apte in orice moment sa porneasca sau sa treaca la functionarea pe baza de combustibil alternativ (pacura), in situatia scaderii presiunii gazelor naturale sau a lipsei acestora.

Costurile aferente suplimentarii pentru perioada propusa vor conduce la cresterea tarifului de transport al Operatorului de Transport si Sistem, iar impactul in tarif va fi evaluat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care va emite reglementari pentru achizitia serviciilor de sistem suplimentare cu recunoasterea costurilor aferente in tariful de transport.

Gazprom a redus livrarile catre Romania

Grupul rus Gazprom a redus livrarile de gaze catre Romania cu 30% fata de cantitatea contractata, ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmand insa ca astfel de diminuari au fost inregistrate si in ultimele luni si ca, la acest moment, nu exista motive speciale de ingrijorare.

De ce ne-a redus Moscova cantitatea de gaze livrate si cum ne va afecta

Ministrul a precizat totodata ca exista variante la care autoritatile romane pot apela in caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuata a pacurii sau oprirea anumitor instalatii, dar a reluat ideea ca spera sa nu se ajunga intr-o astfel de situatie.

Fostul ministru delegat pentru Energie Razvan Nicolescu declara la mijlocul lunii septembrie ca populatia Romaniei nu va avea nicio problema in perioada de iarna chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila.

Romania a inmagazinat pana in luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totala de depozitare a gazelor naturale in Romania este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.

Romania a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Productia interna, asigurata de OMV Petrom si Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenta este importata din Rusia, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Guvern gaze livrate Rusia, #masura Guvern gaze Rusia, #gaze Rusia probleme , #export gaze