Kievul nu a platit datoria catre Rusia - Gazprom face amenintari

Vineri, 07 Martie 2014, ora 16:50
2586 citiri
Kievul nu a platit datoria catre Rusia - Gazprom face amenintari

Gazprom ar putea sista livrarile de gaze catre Ucraina, dupa ce Kievul nu a platit o datorie de 400 de milioane de dolari, aferenta facturii pentru luna februarie.

Termenul limita pentru achitarea sumei datorate gigantului rus din industia energiei a fost vineri, 7 martie, informeaza Russia Today.

"Astazi, 7 martie, este termenul limita pentru efectuarea platii pentru gazele livrate Ucrainei in februarie. Ucraina a incetat platile pentru gaze, iar acest lucru contravine termenilor contractuali si practicilor comerciale internationale. Nu putem livra gaze gratuit", a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Raman vecinii Romaniei fara gaze daca se sisteaza tranzitul prin Ucraina?

Daca Ucraina nu isi va onora datoriile, risca o criza similara celei din 2009, a avertizat Miller. In urma cu cinci ani, Gazprom a oprit livrarile de gaze in Ucraina timp de 20 de zile, pe fondul unor neintelegeri dintre Moscova si Kiev.

Cui i-e frica de Rusia? Dependenta tarilor europene de Gazprom Harta interactiva

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat la inceputul saptamanii ca Ucraina nu va mai beneficia de pretul scazut convenit in decembrie pentru gazele cumparate de Gazprom.

Ce ar putea sa faca SUA pentru a reduce dependenta Europei de gazele rusesti

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale in Europa, cea mai mare parte a gazelor trecand prin sistemului de conducte din Ucraina.

Gazprom a livrat Uniunii Europene si Turciei 162 de miliarde metri cubi de gaze in 2013, dintre care 86 miliarde metri cubi prin intermediul Ucrainei.

#Gazprom Kiev, #Rusia gaze Ucraina, #Ucraina datorii Kiev , #export gaze