Problema gazului rusesc pare de nerezolvat: Ucraina cere arbitraj de la Stockholm

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 23:19
2411 citiri
Problema gazului rusesc pare de nerezolvat: Ucraina cere arbitraj de la Stockholm
Foto: Arhiva

Ucraina va cere unui tribunal din Stockholm sa solicite Rusiei sa continue livrarile de gaze naturale in timpul unei proceduri de arbitraj, dupa ce Gazprom a amenintat ca va sista gazele daca Ucraina nu plateste in avans factura pe luna iunie.

Discutiile intre Kiev si Moscova au stagnat, iar problema nu mai poate fi rezolvata decat printr-o procedura de arbitraj, care ar putea incepe dupa 28 mai, a spus ministrul ucrainean al Finantelor, Alexandr Salpak, in contextul in care Ucraina nu este de acord sa plateasca factura la gaz la un pret pe care Rusia l-a majorat in aprilie, pe fondul tensiunilor din zona, relateaza Bloomberg.

Gigantul rusesc Gazprom a trimis deja o factura Ucrainei, in valoare de 1,7 miliarde de dolari, pentru cantitatea de gaz estimata ca va fi livrata luna viitoare. Compania a anuntat ca va sista furnizarea de gaze daca nu primeste banii pana pe 2 iunie.

"Vom insista asupra faptului ca ambele parti trebuie sa isi indeplineasca obligatiile cu buna-credinta", a spus Slapak despre arbitrajul de la Stockholm. "Vom livra gaz catre Europa, asa cum este prevazut in contractul de tranzit. 'Daca binevoiti, livrati gaz Ucrainei si nu incalcati contractul' - asa vom cere tribunalului sa abordeze problema", a explicat ministrul ucrainean.

Gazprom ameninta ca lasa Ucraina fara gaz

Gigantul rusesc Gazprom a amenintat, luni, Ucraina ca va sista livrarile de gaze in iunie daca guvernul de la Kiev nu isi achita datoriile acumulate in ultimele luni si nu plateste factura la gaz in avans.

Ucraina, pe punctul de a ramane fara gaz - ultimatumul fara precedent al Rusiei

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat ca, daca Kievul nu isi plateste facturile la gaze pana pe 2 iunie, exporturile catre Ucraina vor fi oprite in ziua urmatoare. Intre timp, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat ca Ucraina trebuie sa inceapa sa plateasca gazul in avans, incepand chiar de marti.

Miller i-a spus lui Medvedev ca Gazprom va emite o factura preliminara pe luna iunie, pe care o va trimite, marti, companiei ucrainene Naftogaz. Potrivit lui Miller, Ucraina a acumulat o datorie de 3,5 miliarde de dolari, suma comparabila cu valoarea exportului de gaze in Polonia pe un an intreg.

"Daca Ucraina nu plateste si pentru livrarile din iunie, Gazprom va notifica partea ucraineana pe 3 iunie, inainte de ora (locala - n.red.) 10, iar cantitatea de gaz va fi livrata Ucrainei in conformitate cu platile in avans", a explicat seful Gazprom.

El a adugat ca daca Ucraina nu plateste niciun ban, atunci nu va primi niciun metru cub de gaz.

Kievul ar avea bani de gaze

In plus, premierul rus a spus ca Rusia va incepe negocierea tarifului la gaz numai dupa ce Ucraina va face platile, adaugand ca autoritatile de la Kiev au primit o prima transa din banii de la Fondul Monetar Internationale (FMI), respectiv de 3,2 miliarde de dolari din totalul de 17,1 miliarde de dolari.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a catalogat drept "alarmante" semnalele Ucrainei, potrivit carora nu va mai furniza gaz pentru statele europene pe perioada verii, din lipsa de resurse.

Tari din Europa, dependente de gazul rusesc

In prezent, 50% din gazul rusesc care ajunge in Europa trece prin Ucraina, iar 30% este exportat direct din Rusia. De asemenea, anumite tari europene sunt complet dependente de gazele naturale din Rusia.

Ucraina, gata sa-si achite datoriile fata de Rusia "in zece zile" - care e conditia

Ucraina a anuntat, la inceputul lunii mai, ca este pregatita sa plateasca suma pe care o datoreaza Rusiei, doar daca Moscova va scadea pretul perceput pentru livrarea gazelor naturale.

Kievul a anuntat ca vrea un tarif mai mic cu 200 de dolari, adica 268,5 dolari pe mia de metri cubi. Guvernul a amenintat ca daca Moscova nu este de acord cu termenii propusi, atunci cazul va ajunge in instanta.

Rusia da o lovitura dura Ucrainiei: Cu cat va majora pretul gazelor naturale (Video)

Gazprom a crescut pretul gazelor naturale livrate tarii vecine, la 1 aprilie, cu 200 de dolari, si a estimat nivelul datoriei la 3,5 miliarde de dolari, dupa ce reducerea oferita anul trecut a fost anulata din cauza tensiunilor din zona.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#arbitraj Ucraina Rusia gaz, #arbitraj Stockholm Ucraina Rusia gaz, #gaz Rusia Ucraina , #export gaze