Rasturnare de situatie in razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 13:06
5172 citiri
Rasturnare de situatie in razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina
Foto: Arhiva

Gigantul rusesc Gazprom a amanat pana pe 16 iunie ultimatumul dat Ucrainei pentru a incepe sa plateasca in avans factura la gaze.

Anuntul a fost facut de directorul Gazprom Alexei Miller, in timp ce discutii intre cele doua parti pentru reducerea tarifului la gaze au loc zilele acestea la Bruxelles, potrivit Reuters.

"Partea rusa a facut un pas pentru continuarea discutiilor, care au fost foarte intense pe parcursul ultimelor zile. Partea rusa a decis sa amane introducerea platii in avans pana pe 16 iunie, la ora (locala - n.red) 10.00", a declarat Miller, de la Bruxelles, pentru postul de televiziune Rossiya 24.

Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana vor relua, miercuri, dezbaterile referitoare la disputa din jurul gazului rusesc, dupa ce ultimatumul din 9 iunie dat de Moscova a expirat, fara ca Rusia sa sisteze livrarile de gaze catre Ucraina, asa cum a amenintat initial.

Razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina se stinge? Gazprom face un urias pas inapoi

Gazprom a mai amanat o data, de pe 3 pana pe 9 iunie, ultimatumul dat Ucrainei in ceea ce priveste plata in avans a facturii la gaze, dupa ce Kievul a platit o prima transa din datorie in valoare de 786 milioane de dolari.

"Introducerea regimului de plata in avans depinde de achitarea totala a datoriei pentru gazul furnizat, care este in valoare de 2,2 miliarde de dolari, o parte din aceasta fiind platita deja, pentru gazul livrat pana pe 1 aprilie, iar acum sunt in proces si platile pentru aprilie si mai", a spus Miller atunci.

Rusia si Ucraina se inteleg pe gaze? Cele doua tari, foarte aproape de un acord

De asemenea, inainte de negocierile dintre Rusia, Ucraina si UE, care vor avea loc la Bruxelles pe parcursul zilei de luni, Gazprom a anuntat ca ar putea reduce, pana la urma, tariful la gaze, majorat masiv in aprile pe fondul tensiunilor din regiune.

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iatseniuk, a declarat ca tara sa nu va cumpara niciodata gaz rusesc la pretul de aproape 500 de dolari pe 1.000 de metri cubi, pe care il cere Kremlinul, avand in vedere ca tariful este inacceptabil.

Ucraina nu cedeaza: Nu accepta cresterea pretului la gaz impusa de Rusia

Anterior, el a mai afirmat ca Ucraina va actiona in justitie Moscova la tribunalele internationale daca negocierile dintre cele doua tari esueaza.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#gaz Ucraina Rusia, #ultimatum Ucraina Rusia gaz, #datorie gaz Ucraina , #export gaze