
Gigantul rus Gazprom a amanat pana pe 9 iunie ultimatumul dat Ucrainei in ceea ce priveste plata in avans a facturii la gaze, dupa ce Kievul a platit o prima transa din datorie in valoare de 786 milioane de dolari, a anuntat directorul executiv al companiei, Alexei Miller.
"Introducerea regimului de plata in avans depinde de achitarea totala a datoriei pentru gazul furnizat, care este in valoare de 2,2 miliarde de dolari, o parte din aceasta fiind platita deja, pentru gazul livrat pana pe 1 aprilie, iar acum sunt in proces si platile pentru aprilie si mai", a spus Miller, potrivit Business Standard.
"Plata pentru luna mai trebuie facuta pana pe 9 iunie", a subliniat acesta, in contextul in care ultimatumul initial al Gazprom expira pe 3 iunie, la ora 10.00.
De asemenea, inainte de negocierile dintre Rusia, Ucraina si UE, care vor avea loc la Bruxelles pe parcursul zilei de luni, Gazprom a anuntat ca ar putea reduce, pana la urma, tariful la gaze si ca ar putea introduce mai tarziu regimul de plata in avans.
Declaratia lui Miller vine dupa ce compania Naftogaz din Ucraina a trimis gigantului rus draftul unei intelegeri in ceea ce priveste gazele naturale. Este vorba desprer o prima varianta a unui act aditional la contractul incheiat in 2009.
Rusia si Ucraina se inteleg pe gaze? Cele doua tari, foarte aproape de un acord
Documentul "va face posibila rezolvarea tuturor litigiilor legate de importul gazelor rusesti", a aratat Naftogaz.
In plus, actul aditional "va introduce schimbari in termenii contractului initial in ceea ce priveste pretul, cantitatea de gaze si conditiile in care resursa naturala va fi livrata".
Compania ucraineana a mentionat si ca va exista a patra runda de discutii trilaterale cu Rusia si Uniunea Europeana pe aceasta tema.
Ucraina nu cedeaza: Nu accepta cresterea pretului la gaz impusa de Rusia
Totusi, premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iatseniuk, a declarat ca tara sa nu va cumpara niciodata gaz rusesc la pretul de aproape 500 de dolari pe 1.000 de metri cubi, pe care il cere Kremlinul, avand in vedere ca tariful este inacceptabil.
Anterior, el a mai afirmat ca Ucraina va actiona in justitie Moscova la tribunalele internationale daca negocierile dintre cele doua tari esueaza. Totusi, Rusia si Ucraina vor participa, in cursul zilei de luni, la o runda de negocieri la Bruxelles, pentru rezolvarea unei lungi dispute legate de tariful gazelor naturale, majorat masiv in aprile pe fondul tensiunilor din regiune.