Ucraina, pe punctul de a ramane fara gaz - ultimatumul fara precedent al Rusiei

Luni, 12 Mai 2014, ora 20:25
3195 citiri
Ucraina, pe punctul de a ramane fara gaz - ultimatumul fara precedent al Rusiei
Foto: Arhiva

Gigantul rusesc Gazprom ameninta Ucraina ca va sista livrarile de gaze in iunie daca guvernul de la Kiev nu isi achita datoriile acumulate in ultimele luni si nu plateste factura la gaz in avans.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat ca, daca Kievul nu isi plateste facturile la gaze pana pe 2 iunie, exporturile catre Ucraina vor fi oprite in ziua urmatoare, arata Russia Today.

Intre timp, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat ca Ucraina trebuie sa inceapa sa plateasca gazul in avans, incepand chiar de marti.

Miller i-a spus lui Medvedev ca Gazprom va emite o factura preliminara pe luna iunie, pe care o va trimite, marti, companiei ucrainene Naftogaz. Potrivit lui Miller, Ucraina a acumulat o datorie de 3,5 miliarde de dolari, suma comparabila cu valoarea exportului de gaze in Polonia pe un an intreg.

"Daca Ucraina nu plateste si pentru livrarile din iunie, Gazprom va notifica partea ucraineana pe 3 iunie, inainte de ora (locala - n.red.) 10, iar cantitatea de gaz va fi livrata Ucrainei in conformitate cu platile in avans", a explicat seful Gazprom.

El a adugat ca daca Ucraina nu plateste niciun ban, atunci nu va primi niciun metru cub de gaz.

Kievul ar avea bani de gaze

Medvedev a precizat ca este timpul ca Rusia sa inceteze "sa mai intretina" Ucraina si i-a cerut lui Miller sa treaca la platile in avans inca de marti. El a adaugat ca guvernul de la Kiev are banii necesari pentru a-si achita datoriile.

In plus, premierul rus a spus ca Rusia va incepe negocierea tarifului la gaz numai dupa ce Ucraina va face platile, adaugand ca autoritatile de la Kiev au primit o prima transa din banii de la Fondul Monetar Internationale (FMI), respectiv de 3,2 miliarde de dolari din totalul de 17,1 miliarde de dolari.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a catalogat drept "alarmante" semnalele Ucrainei, potrivit carora nu va mai furniza gaz pentru statele europene pe perioada verii, din lipsa de resurse. Oficialul rus a mentionat ca acest lucru demonstreaza refuzul Kievului de a rezolva problema.

Tari din Europa, dependente de gazul rusesc

In prezent, 50% din gazul rusesc care ajunge in Europa trece prin Ucraina, iar 30% este exportat direct din Rusia. De asemenea, anumite tari europene sunt complet dependente de gazele naturale din Rusia.

Ucraina, gata sa-si achite datoriile fata de Rusia "in zece zile" - care e conditia

Ucraina a anuntat, la inceputul lunii mai, ca este pregatita sa plateasca suma pe care o datoreaza Rusiei, doar daca Moscova va scadea pretul perceput pentru livrarea gazelor naturale.

Kievul a anuntat ca vrea un tarif mai mic cu 200 de dolari, adica 268,5 dolari pe mia de metri cubi.

"Am trimis o propunere companiei Gazprom, in care am cerut extinderea contractului si un pret de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, care era perceput in primul trimestru al anului 2014. Imediat ce tariful e stabilit si intelegerea e parafata, Ucraina va fi pregatita sa achite intreaga datorie in decurs de 10 zile, inclusiv restantele Executivului anterior", a transmis premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

Oficialul de la Kiev a amenintat ca daca Moscova nu este de acord cu termenii propusi, atunci cazul va ajunge in instanta.

Pe de alta parte, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a spus ca Ucraina nu are dreptul sa stabileasca unilateral nivelul tarifelor.

Rusia da o lovitura dura Ucrainiei: Cu cat va majora pretul gazelor naturale (Video)

Gazprom a crescut pretul gazelor naturale livrate tarii vecine, la 1 aprilie, cu 200 de dolari, si a estimat nivelul datoriei la 3,5 miliarde de dolari, dupa ce reducerea oferita anul trecut a fost anulata din cauza tensiunilor din zona.

#ultimatum Rusia Ucraina gaz, #datorii gaz Ucraina Rusia, #Ucraina Rusia gaz , #export gaze