Uite gazul, nu e gazul: Gazprom nu mai reduce cu 10% volumele livrate Romaniei (Video)

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 11:40
1878 citiri
Uite gazul, nu e gazul: Gazprom nu mai reduce cu 10% volumele livrate Romaniei (Video)
Foto: Wikipedia

Gazprom a comunicat, luni seara, ca de marti pana joi nu vor scadea volumele de gaz destinate Romaniei, asa cum anuntase anterior, a declarat, marti dimineata, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, aratand ca acest joc "uite reducerea, nu e reducerea" ar putea continua in saptamanile urmatoare.

"Ati vazut aceasta decizie stranie a Gazprom, de diminuare a volumelor de gaze. Ieri seara Gazprom a trimis un fax in care spune ca de azi pana joi volumele de gaze vor fi la parametrii agreati. Tot nu avem un punct de vedere oficial", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta.

Rusia pune tunurile energetice pe Romania? De ce a redus Gazprom livrarile de gaze

El a adaugat ca se asteapta ca acest joc "uite reducerea, nu e reducerea", prin care se incearca sa se transmita o stare de neliniste in unele tari europene, sa continue in saptamanile urmatoare.

"Din fericire pentru noi, aceste lucruri nu au efecte. Cei care fac astfel de jocuri vor pierde mult pe termen mediu si lung, pentru ca imaginea de furnizor de energie de incredere (...) este discutabila avand in vedere ce se intampla in ultimele zile", a continuat Nicolescu.

Gazprom reduce cu 10% livrarile de gaz catre Romania

Ministrul a mai spus ca Romania are suficiente stocuri de gaze pentru perioada de iarna, iar importurile de gaze rusesti sunt nesemnificative, astfel incat sistarea livrarilor de gaze rusesti nu va avea efecte asupra consumatorilor.

Gazprom a anuntat initial ca va reduce livrarile pentru tara noastra

Luni, Razvan Nicolescu declara ca Romania nu ar avea nicio problema in perioada de iarna, chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila, mentionand ca grupul rus va reduce din nou cantitatile furnizate clientilor din Romania.

Nicolescu arata ca livrarile de gaze rusesti vor scadea cu 10% incepand de marti pana duminica, precizand ca si de aceasta data reprezentantii Gazprom nu au comunicat autoritatilor de la Bucuresti motivele reducerii volumelor de gaze.

El nu excludea ca situatia importurilor de gaze rusesti sa se schimbe de la ora la ora.

De asemenea, Nicolescu declara sambata ca Gazprom a anuntat Transgaz ca livrarile de gaze naturale vor fi efectuate la parametri normali sambata si duminica, fara explica motivele reducerii cu 5% aplicata vineri sau ce se va intampla de luni.

Saptamana trecuta, joi, Gazprom transmitea Transgaz ca livrarile de gaze catre Romania vor fi reduse in urmatoarele trei zile, fara sa explice motivele pentru scaderea volumelor.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Noi sanctiuni pentru Rusia

Uniunea Europeana a instituit vineri noi sanctiuni la adresa Rusiei, care prevad printre altele masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina, dar si blocarea finantarii datoriei pentru trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom - Gazprom Neft.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, ca noile sanctiuni impuse Rusiei, dar si cele impuse de Rusia Romaniei "afecteaza din punct de vedere economic", existand multe firme care aveau exporturi, dar a reiterat ideea ca "este un pret care merita si trebuie platit".

Pe fondul temerilor privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia pe timpul iernii, statele est-europene au inceput sa isi suplimenteze stocurile de gaze naturale, Romania fiind una din putinele tari din regiune care isi poate asigura necesarul de gaze din productia interna.

In ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor catre Ucraina, in 2006, 2009 si incepand din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la pret. In acest an, livrarile de gaze catre Europa au continuat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Gazprom razgandit gaze Romania, #Gazprom gaze Romania , #export gaze