Gazprom taie gazele Finlandei pentru că a refuzat plata în ruble

Vineri, 20 Mai 2022, ora 14:36
3212 citiri
Gazprom taie gazele Finlandei pentru că a refuzat plata în ruble

Gigantul energetic rus Gazprom a informat Finlanda că va opri livrările de gaze naturale începând de sâmbătă dimineaţă, a anunţat vineri, 20 mail, întreprinderea finlandeză însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, Gasum.

Gasum a refuzat cererea înaintată de Gazprom Export de a trece la plata în ruble, după cum a cerut Rusia să procedeze ţările europene ”neprietenoase”.

”Este regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, într-un comunicat.

El a subliniat că Finlanda a luat măsurile necesare în vederea întreruperii fluxului de gaze din Rusia către Helsinki, iar aprovizionarea cu gaze naturale va fi posibilă pentru toţi clienţii Gasum în următoarele luni, în cazul în care ”nu vor exista întreruperi în reţeaua de transport al gazelor”.

Întreruperea este programată să aibă loc la ora 04.00 GMT (7.00, ora României), pe 21 mai.

Gasum a anunţat că va continua să furnizeze gaze clienţilor finlandezi din alte surse prin conducta Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia. De asemenea, compania finlandeză a avertizat miercuri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze din cauza conflictului privind plăţile în ruble.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, înainte de anunţul Gasum, că Moscova nu are informaţii detaliate cu privire la contractele de furnizare ale Gazprom.

”Dar, evident, nimic nu va fi furnizat gratuit nimănui”, a spus Peskov.

Perspectiva de a pierde cea mai mare parte a aprovizionării cu gaze i-a determinat pe giganţii finlandezi precum Neste, Metsa să caute surse alternative de energie sau să elaboreze planuri de urgenţă pentru a-şi adapta producţia.

Grupul forestier Stora Enso a comunicat că a înlocuit deja gazul natural rusesc cu gaze naturale lichefiate (GNL) în toate unităţile sale.

De asemenea, compania UPM a precizat că foloseşte gaze livrate prin conducta BalticConnector de la furnizorii occidentali, dar se pregăteşte în eventualitatea unor întreruperi pe termen scurt.

Citeste si:
Istoricul summit al NATO. Și ce trebuie de acum încolo
Istoricul summit al NATO. Și ce trebuie de acum încolo
Întrucât consfințește aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, summitul de la Madrid al Alianței a devenit un succes politic major încă înainte de a debuta. Pentru că Putin, care se...
Zelenski ”s-a folosit” de președintele Indoneziei pentru a trimite un mesaj lui Putin. Joko Widodo confirmă că a ajuns la Kremlin VIDEO
Zelenski ”s-a folosit” de președintele Indoneziei pentru a trimite un mesaj lui Putin. Joko Widodo confirmă că a ajuns la Kremlin VIDEO
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj lui Vladimir Putin prin intermediul liderul indonezian Joko Widodo. Președintele Indoneziei a vorbit despre acest lucru în...