Gazprom susține că nu poate relua livrarea turbinei Nord-Stream 1 din cauza sancțiunilor impuse Rusiei: „E imposibil”

Miercuri, 03 August 2022, ora 23:39
3087 citiri
Gazprom susține că nu poate relua livrarea turbinei Nord-Stream 1 din cauza sancțiunilor impuse Rusiei: „E imposibil”
Gazprom a invocat întârzierea înapoierii turbinei drept motiv al reducerii livrărilor de gaze FOTO Hepta

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a anunţat miercuri că este ”imposibil” să livreze o turbină destinată gazoductului Nord Stream 1, care alimentează Uniunea Europeană (UE) cu gaze naturale ruseşti, din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei după invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP.

”Sancţiunile (impuse de) Canada, Uniunea Europeană şi (Marea) Britanie şi incorerenţa în actuala situaţie cu privire la obligaţiile contractuale (ale producătorului turbinei) Siemens fac livrarea imposibilă”, afirmă Gazprom în acest comunicat, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

În paralel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a transmis că Gazprom așteaptă documente care să permită returnarea turbinei pentru gaze.

Gazprom a făcut acest anunţ după ce cancelarul german Olaf Scholz a vizitat instalaţia Siemens Energy din Mulheim An Der Ruhr, pentru a inspecta turbina.

”Turbina funcţionează”, le-a spus Scholz jurnaliştilor, subliniind că Rusia nu are niciun motiv să blocheze turbina, după ce a fost supusă unor lucrări de mentenenaţă în Canada.

Olaf Scholz a subliniat că turbina este deplin operaţională şi că poate fi trimisă înapoi în Rusia imediat ce Moscova vrea să o ia înapoi.

Gazprom a invocat întârzierea înapoierii turbinei drept motiv al reducerii livrărilor de gaze naturale, în iunie, prin gazoductul Nord Stream 1.

Gigantul rus a redus apoi livrările la 20% din capacitatea gazoductului, după ce a oprit altă turbină, din cauza ”stării tehnice a motorului”.

Germania - cel mai mare consumator european de gaze naturale - acuză Gazprom de faptul că acţionează ”politic”, prin faptul că susţine că turbina este ”disponibilă şi funcţionează”.

”Nu există niciun motiv ca această livrare să nu aibă loc”, a subliniat Scholz, insistând că turbina a primit ”toate aprobările” necesare să fie exportată din Germania în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a relicat că netrimiterea unor documente germane a condus la întârzierea returnării turbimnei.

Preşedintele rus Vladimir Putin avertiza, la începutul lui iulie, că sancţiunile impuse de Occident Rusiei vor conduce la o criză gravă în domeniul energiei în Uniunea Europeană (UE).

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen i-a replicat că Moscova foloseşte ”energia ca armă”.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#gazprom, #sanctiuni Rusia, #gaze naturale, #gaze rusia, #gaze germania, #nord stream 1 , #Gazprom