Intrarea Gazprom in Nabucco, readusa in discutie de criza gazului

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 17:56
1495 citiri
Intrarea Gazprom in Nabucco, readusa in discutie de criza gazului

Ministrul turc al energiei, care a fost la Moscova pentru a incerca sa medieze criza ruso-ucraineana, a fost intrebat daca Rusia ar fi dispusa sa participe la proiectul Nabucco.

Astfe, se readuce in discutie scenariul potrivit caruia monopolul rus ar putea aproviziona cu gaz proiectul european.

In incercarea de a juca un rol in medierea disputei dintre Ucraina si Rusia, ministrul turc al energiei si al reurselor naturale, Hilmi Guler, a avut, la Moscova, intrevederi cu autoritatile ruse si cu reprezentanti ai Gazprom, potrivit Hurryiet Daily News.

Inainte de deplasarea in Rusia, Guler a declarat ca va discuta cu partenerii rusi si despre investitii in electricitate si energie.

Acest lucru a declansat speculatii despre posibilitatea ca Turcia sa reia, in numele consortiului Nabucco, propunerea facuta mai demult monopolului Gazprom de a se alatura proiectului.

Intrebat, la intoarcerea de la Moscova, daca Rusia ar urma sa ia hotararea sa participe la Nabucoo, Guler a raspuns ca decizia apartine numai si numai Guvernului rus si a refuzat sa faca alte comentarii.

Nabucco este un proiect european care asociaza sase tari (Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia si Germania) si vizeaza construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de metri, destinat sa aduca gaz din regiunea caspica catre Europa.

Posibilitatea ca Rusia sa se alature acestui proiect este controversata, pentru ca unul dintre obiectivele gazoductului ar fi trebui sa fie cresterea securitatii energetice tocmai prin scaderea dependentei de gazul rusesc si prin diversificarea surselor.

Totusi, pana in momentul de fata nu s-a conturat cu claritate niciun furnizor pentru Nabucco, chiar daca au existat si exista discutii cu Azerbaidjanul, Kazahstanul si Turkmenistanul. Cu timpul, a devenit tot mai evident ca Nabucco ar putea sa aiba nevoie de gazul oferit de Rusia, in lipsa de alternative.

Astfel, inca din 2006, comitetul de coordonare al Nabucco a propus companiei Gazprom sa participe la proiect ca furnizor de gaz, dupa ce aceasta isi aratase anterior disponibilitatea in acest sens.

Directorul executiv al Nabucco, Reinhardt Mitschek, declara, la inceputul anului 2008, ca "Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz rusesc prin interconectarea cu Blue Stream", o conducta ce leaga Rusia de Turcia. Oficialul vedea ca principal furnizor Azerbaidjanul, dar a mentionat ca volumul de gaz pentru Nabucco va trebui suplimentat si din alte surse, precum Rusia, Turkmenistan, Egipt, Iran si Irak.

Turkmenistanul semnase insa in decembrie 2007 o intelegere prin care se angaja sa furnizeze gaz companiei ruse prin South Stream, ceea ce facea ca Nabucco sa fie in mare parte redundant, observa, in februarie 2008, International Herald Tribune.

"In jurul Nabucco planeaza acum mai multe interse conflictuale, iar proiectul se confrunta in continuare cu probleme financiare. Pe de alta parte, cererea europeana ar putea creste cu peste 200 de miliarde de metri cubi in urmatorii 20 de ani, ceea ce ar face ca si Nabucco si South Stream sa fie necesare", arata IHT.

In ceea ce priveste proiectul South Stream, principalul partener european al rusilor este Italia, careia i s-au alaturat alte doua tari - participante si la Nabucco - Bulgaria si Italia. Pana si operatorul austriac OMV a sustinut ca gazul rusesc ar putea ajuta Nabucco, asigurand un volum crescut.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a declarat ca nu acesta ar fi obiectivul vizat, ci gasirea unor resurse din alte zone geografice, care sa asigure cu adevarat independenta de gazul rusesc. De altfel, unii oficiali europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, ca si analistii au avertizat ca actualul conflict ruso-ucrainean pe tema gazului risca sa afecteze credibilitatea Rusiei ca furnizor fiabil de gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Gazprom Nabucco, #Rusia Ucraina gaz, #Turcia gaz, #South Stream Romania, #Romania gaz Rusia , #Nabucco