Bogdan Chirieac: Furtul de gaze si terorismul de stat

Autor:
Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 18:39
6492 citiri
Bogdan Chirieac: Furtul de gaze si terorismul de stat
Foto: Die Welt

In Romania si in toata Europa se inregistreaza, in acest inceput de an, temperaturi mult sub limita de inghet. Frigul de afara s-ar putea lesne muta si in casele oamenilor.

Motivul: pe de o parte disputa politica dintre Rusia si Ucraina, pe de alta incapacitatea administratiei romanesti de a duce la bun sfrarsit orice lucrare de infrastructura. Romania este unul dintre putinii producatori de gaz natural din Uniunea Europeana. Productia proprie acopera cam doua treimi din consum, restul de o treime este importat, prin intermediari, din Rusia. Conductele de gaz trec pe teritoriul Ucrainei. Relatiile dintre Kiev si Moscova s-au deteriorat insa considerabil.

Lovita amarnic de criza financiara, confruntata cu o scadere de peste 70% a preturilor internationale la energie si materii prime, Rusia incearca cu disperare sa adune bani de unde poate. Ca urmare, Gazprom a refuzat sa mai vanda Ucrainei gaz cu 150 de dolari mia de metri cubi, solicitand majorarea preturilor.

Pentru comparatie, Romania, care plateste cel mai scump din toata Europa gazul importat din Rusia, trebuie sa achite 450 de dolari pe mia de metri cubi. Desigur ca, in afara aspectelor privind pretul, la mijloc se afla si presiuni politice, disputa dintre presedintele ucrainian Viktor Iuscenko si cuplul Putin-Medvedev fiind in toi.

Intr-o cearta in care Europa si Romania un aveau nimic a face, la 1 ianuarie, Gazprom a taiat livrarile de gaz catre Ucraina. In loc sa-si ia masuri proprii pentru suplinirea deficitului - Ucraina produce cantitati infime de gaz natural - Kiev-ul a deviat pur si simplu gazul din conductele de tranzit destinat Romaniei, Bulgariei, Ungariei sau Poloniei, furandu-l de-a dreptul. Reducerea de presiune s-a facut probabil in functie de temperatura relatiilor politice bilaterale. Din tranzitul spre Ungaria s-au furat numai 6%, din cel spre Bulgaria 11%, dar dinspre Romania s-a "debitat" 32% din volumul de gaze. Gazprom acuza oficial Ucraina ca zilnic fura din conducte 35 milioane de metri cubi de gaze.

In plina iarna, la temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius, niciun stat civilizat nu-si poate lasa cetatenii sa moara de frig in case. In acelasi timp, furtul din conducte coordonat de stat se numeste, oricum l-ai privi, terorism, mai ales atunci cand se vorbeste despre energie.

Acest act este savarsit nu de o tara africana, nu de Iran sau Coreea de Nord, ci de un stat care are ambitii europene si care anul trecut, la Summit-ul de la Bucuresti, era cat pe aici sa primeasca foaia de parcurs a admiterii in NATO. O situatie similara s-a inregistrat acum 3 ani: o disputa Kiev-Moscova pe tema gazului coroborata cu temperaturi extrem de scazute a facut ca vreme de cateva zile milioane de romani, unguri, bulgari si italieni sa inghete in casele lor.

Atunci, sistemul national romanesc de transport al gazelor s-a aflat la un pas de colaps. Norocul a fost ca evenimentul s-a declansat intr-o vineri dupa amiaza, cand industria isi diminuase consumul. Situatia s-a remediat pana marti dimineata. Depresurizarea conductelor de transport de gaz se face in cateva zile, dar represurizarea poate dura peste o saptamana. Si asta pentru ca este iarna si, coform legii gazelor, odata cu scaderea temperaturii scade si presiunea.

Singura solutie este marirea debitului de gaz, fapt imposibil cata vreme Ucraina fura din conducte. Sambata, noul ministru al Economiei, Adrian Videanu, a dat asigurari ca Romania un va suferi ca urmare a reducerii livrarilor de gaz dinspre Ucraina. O afirmatie curajoasa ce tine mai de graba de o buna intelegere cu Dumnezeu. Mentinerea vreme de mai mullte zile de temperaturi scazute in Ucraina si Romania poate da peste cap tot sistemul romanesc de transport al gazelor.

Astazi, Romania consuma circa 60 milioane metri cubi de gaz pe zi. Anul trecut, in aceeasi perioada, la temperaturi ceva mai scazute, consumul a fost de 70 milioane metri cubi pe zi. Se considera ca marii consumatori industriali vor ramane inchisi in perioada urmatoare. Ceea ce se ignora este ca acestia mai utilizeaza cam 30% din consumul total de gaz, restul de 70% fiind utilizat de populatie.

S-au invocat rezervele de circa 2 miliarde metri cubi de gaz pe care le are Romania. Acesta este un gaz care se introduce in depozit vara si este utilizat iarna. Debitul acestor rezerve nu se poate majora, oricum zilnic 7 milioane metri cubi de gaz sunt distribuiti in reteaua nationala. Daca ucrainienii taie gazul, tehnic nu este posibil sa suplimentezi cantitatea, sa zicem la 20 milione metri cubi pe zi. Ajungem aici la vechile dezbateri cu privire la politica energetica, la modul de alocare a resurselor de securitate nationala.

Din acest episod, noul Guvern al Romaniei ar trebui sa inteleaga ca instabilitatea in Ucraina va creste accentuat in perioada urmatoare. Un stat care nu se da in laturi sa incalce acordurile internationale, incepand o haiducie a gazului, poate evolua in orice directie nedorita.

In acelasi timp, dezinteresul statului roman pentru asigurarea resurselor energetice ar trebui sa ia sfarsit. In privinta cetateanului, se poate trage o singura concluzie: nu e bine sa asteptam nimic de la nimeni, guvernanti ucrainieni sau romani, cel mai bine este sa avem la indemana un pulover mai gros si un resou electric.

Comentariu de Bogdan Chirieac

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#furt gaze Ucraina, #razboiul gazelor, #gazprom, #pret gaze , #pret gaz