Conflictul Ucraina - Rusia continua si pe alt front: Niciun rezultat in razboiul gazelor

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 10:49
2099 citiri
Conflictul Ucraina - Rusia continua si pe alt front: Niciun rezultat in razboiul gazelor
Foto: RIA Novosti

Negocierile in problema gazelor desfasurate sambata la Kiev intre Rusia si Ucraina, cu medierea UE, s-au incheiat fara rezultat si un termen pentru o noua runda de discutii pe acest subiect nu a fost stabilit, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al concernului rus Gazprom, Serghei Kuprianov.

"Negocierile de sambata de la Kiev s-au incheiat la Ministerul ucrainean al Energiei, in jurul orei 03,00 noaptea, ora Moscovei, fara rezultat. Noi termene de negocieri nu au fost fixate", a precizat Kuprianov, citat de ITAR-TASS si RIA Novosti.

Anterior, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, si ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, au anuntat ca negocierile vor continua si pe parcursul zilei de duminica, oficialul european apreciind ca sunt sanse pentru a se ajunge la o intelegere.

Ministrul ucrainean Iuri Prodan, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si comisarul european Gunther Oettinger au demarat sambata la Kiev negocieri in incercarea de a solutiona diferendul dintre Moscova si Kiev cu privire la livrarile de gaze naturale rusesti pentru Ucraina.

Rasturnare de situatie in razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina

Negocierile de la Kiev survin dupa esecul reuniunii de miercuri de la Bruxelles, la care Ucraina a refuzat oferta Rusiei privind un pret de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce ar insemna o reducere a tarifului cu 100 de dolari.

Guvernul de la Kiev s-a aratat dispus sa achite doar tariful de 268 de dolari, aplicat pana anul trecut in luna decembrie.

Un alt punct de divergenta intre Moscova si Kiev il constituie datoriile acumulate de Ucraina pentru livrarile de gaze. Moscova a cerut in mod ultimativ Kievului sa achite pana luni, 16 iunie, 1,95 de miliarde de dolari, plus alte 1,85 de miliarde de dolari pana la data de 26 iunie, amenintand ca, in caz contrar, livrarile de gaze vor fi sistate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#negocieri Gazprom Ucraina pret, #razboi gaze Ucraina Rusia , #pret gaz