Gazele rusesti se ieftinesc, pretul in tara ramane ridicat

Vineri, 01 Mai 2009, ora 11:40
585 citiri
Gazele rusesti se ieftinesc, pretul in tara ramane ridicat

Pretul gazelor naturale rusesti exportate in 2009 catre Europa variaza intre 250 si 300 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat, miercuri, Chetinine Vladimir, seful diviziei de export al Gazprom, la o conferinta a investitorilor.

In ceea ce priveste tarile din fosta Uniune Sovietica, Gazprom a aprobat, in decembrie 2008, un pret de 220 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar o posibila scadere la 200 dolari nu era atunci exclusa, scrie Ria Novosti.

Exporturile de gaz in ianuarie-martie 2009 a ajuns la 26.2 miliarde m3, in scadere cu 56,2%, arata datele ministerului rus al Energiei.

In 2009, extractia de gaze din Rusia este de asteptat sa ajunga la 620-644 de miliarde m3, iar exporturile ar putea ajunge la 190-196 miliarde m3.

Extragerii de gaze naturale in Rusia, in 2008, a crescut cu 1,6%, la 663 miliarde m3.

In aceste conditii, cand preturi de export al Gaprom scad cu 25-30%, in Romania, unde circa 30% din consum provine din export, premierul Emil Boc a propus o scadere, incepand cu 1 mai, de doar 3%.

Intrebat daca le poate da asigurari romanilor ca gazele se vor ieftini de la 1 mai, Boc a spus ca "daca afirmatia presedintelui ANRE de la telefon este reala, da, de la 1 mai gazele se vor ieftini".

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a fost chemat in sedinta Guvernului pentru a-si explica declaratiile referitoare la pretul gazelor, dar a decis sa le mentina pentru a permite distribuitorilor sa isi recupereze o serie de pierderi inregistrate in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#ieftinire gaze, #pret gaze, #gazprom , #pret gaz