Gazprom ne incarca factura de anul viitor

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 08:19
1492 citiri
Gazprom ne incarca factura de anul viitor

Gazprom a anuntat, joi, ca scumpeste cu 90 de dolari pe mia de metri cubi livrat Europei din octombrie, astfel pretul va fi de 500 de dolari si nu 410 cum este in prezent.

Aceste valori vor depasi 550 de dolari pana la finele anului, mai estimeaza rusii. Cu toate acestea ANRE nu va lua in calcul aceasta majorare cand va stabili pretul de la 1 octombrie.

Hotararea majorarii survine in urma cotatiile-record ale titeiului inregistrate in prima juma tate a acestui an care urmeaza fluctuatia petrolului la o diferenta de 6 luni, informeaza Evenimentul Zilei.

Miercuri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca distribuitorii de gaze cer majorarea pretului platit de populatie cu 10% de la 1 octombrie. Prin companiile intermediare Wintershall si Conef, Romania importa, in prezent, circa 6 miliarde de metri cubi de gaze, adica o treime din consumul national, din Rusia.

Pentru ca cele doua firme detin actiuni la Gazprom pretul pe care Romania il plateste pentru gazele rusesti il depaseste pe cel cu care Gazprom furnizeaza gaze Europei. Prin urmare, daca la inceputul anului, tariful platit de operatorii romani pentru gazele luate de la intermediari era de 400 de dolari pe mia de metri cubi, resursa mergea, spre Europa, cu 310 dolari pe mia de metri cubi. Pretul a crescut pentru romani la 500 de dolari pe mia de metri cubi, incepand din vara, iar pentru cei care iau direct de la producatorul rus, la 410 dolari.

Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania au motivat cererile lor de majorare a preturilor de la 1 octombrie prin cresterea tarifelor de import, aratand ca vor ajunge sa cumpere gazul rusesc cu 600 de dolari pe mia de metri cubi in trimestrul patru al anului. Pe de alta parte, reprezentantii ANRE au precizat ca nu fac previziuni pentru preturile de import, ci asteapta tarifele din contracte, pentru a stabili pretul platit de populatie.

Majorarea anuntata Gazprom, miercuri, nu va fi resimtita in perioada urmatoare, intrucat contractele cu distribuitorii romani sunt incheiate pe perioade de mai multe luni, iar cele care sunt in vigoare in prezent nu pot fi modificate,au anuntat reprezentanti ai Autoritatii. Astfel ca noul pret de livrare a gazelor rusesti se va oglindi cel mai probabil in contractele de anul viitor. Prin urmare, daca distribuitorii vor folosit anuntul Gazprom pentru a justifica majorarea ceruta de la 1 octombrie, ANRE nu va tine cont de un astfel de argument, au mai spus sursele citate.

Din cauza ca Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania au contracte pana in 2012 cu firme intermediare prin care importa gaze, Romania este, in prezent, dezavantajata fata de alte tari europene. Pe de alta parte, rezervele interne de gaze fac ca necesarul de import sa fie mai mic decat in alte tari. Aceste rezerve, insa, se vor epuiza in circa 15 ani, potrivit strategiei energetice nationale. Mai mult, pretul mic al acestora va creste treptat, in virtutea intentiei Uniunii Europene de a avea un pret unitar pe piata comuna a gazelor.

In prezent, pretul gazelor din productia interna a fost stabilit la 495 de lei pe mia de metri cubi si a fost majorat ultima data in februarie, ca parte a procesului de aliniere cu cel de pe pietele internat ionale. Potrivit reprezentantilor ANRE, pretul gazelor de productie interna va deveni acelasi cu cel de import pana in 2013.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#gazprom, #majora, #pret, #gaze, #Romania, #import , #pret gaz
Comentarii