Gazprom obisnuia sa dicteze preturile in Europa. Acum vecinii Rusiei obtin reduceri uriase

Joi, 02 Mai 2013, ora 18:22
3676 citiri
Gazprom obisnuia sa dicteze preturile in Europa. Acum vecinii Rusiei obtin reduceri uriase
Foto: Wall Street Journal

Dezvoltarea sectorului de gaze de sist si a altor surse alternative de energie rupe din cererea pentru gazul rusesc, exportat de gigantul Gazprom, care se vede fortat sa accepte cererile tot mai insistente din partea clientilor pentru scaderea pretului.

Cand Bulgaria a cerut in 2009 companiei rusesti Gazprom sa-i acorde o reducere la pretul platit pentru gazele naturale importate, a fost refuzata. Toamna trecuta insa Bulgaria a reusit sa obtina din partea celui mai mare producator mondial de gaze naturale un pret cu 20% mai mic.

"Nu ne mai pot intimida asa cum au facut-o inainte, iar vulnerabilitatea lor in negocieri a aratat acest lucru. Am avut sentimentul ca au nevoie de noi mai mult decat avem noi nevoie de ei si am profitat de acest lucru", a spus fostul ministru bulgar de Finante Simeon Djankov, care a participat la negocieri, potrivit Wall Street Journal.

Europa este cea mai importanta piata pentru compania ruseasca, ce livreaza aproximativ un sfert din gazele naturale din Uniunea Europeana prin intermediul unei retele de gazoducte.

Profitul Gazprom a scazut cu 6,5 miliarde de dolari, respectiv 15%, in 2012, dupa ce vanzarile din UE au scazut cu 9%.

In Europa, unde Gazprom era odata recunoscuta pentru tacticile dure si preturile stabilite in mod arbitrar, clientii folosesc tot mai mult noi surse de energie.

Dezvoltarea productiei de gaze de sist in SUA a eliberat cantitati mari de combustibili din intreaga lume. In acest nou context, clientii Gazprom au obtinut reduceri de miliarde de dolari si fac presiuni pentru mai mult.

Principalele amenintari

Productia de gaze in Europa a inregistrat un declin in ultimii ani, astfel incat oficialii Gazprom estimeaza ca exporturile vor creste, deci nu este nevoie sa ajusteze prea mult pretul. Directorul executiv al companiei, Alexei Miller, a minimalizat impactul dezvoltarii gazelor de sist in SUA, coniderand ca este doar "o bula care se va sparge curand".

Desi cererea pentru gaz a scazut, Rusia continua sa fixeze pretul in functie de cel al titeiului, care este ridicat.

Dar gazele de sist nu reprezinta singura amenintare. Qatarul, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, si-a marit de patru ori cota pe piata UE in perioada 2008-2011, ajungand la mai mult de 10% din importuri. Cota de piata a Rusiei a scazut in aceeasi perioada.

In SUA, companiile de energie renunta la carbune pentru gaze ieftine. In consecinta, este exportat mai mult carbune in Europa, unde companiile renunta la gazele scumpe pentru carbune.

De altfel, purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kuprianov, recunoaste ca acest fenomen ii afecteaza mai mult decat gazele naturale lichefiate, mai greu de transportat.

Critici din partea lui Putin

Gazprom a reprezentat materializarea intentiei liderului Vladimir Putin de a transforma Rusia intr-o superputere energetica.

Compania, care detine si al patrulea mare producator de petrol din Rusia, a fost fondata in urma cu doua decenii de Ministerul Sovietic al Gazului, iar statul este actionar majoritar. Potrivit legii, este singura companie ruseasca care poate exporta gaze, cu o pondere de 10% din veniturile din exporturi.

De aceea, Putin a criticat la inceputul anului compania pentru declinul exporturilor. Totodata, presedintele rus a cerut Gazprom sa isi adapteze strategia la "revolutia gazelor de sist".

Mai mult, Kremlinul ia in considerare ruperea monopolului Gazprom asupra exporturilor pentru a permite companiilor concurente care s-au miscat mai repede in sectorul gazului natural lichefiat sa vanda pe pietele internationale. Rusia detine doar 4% din acest segment al pietei.

Incepe sa lase la pret

Desi a rezistat initial presiunilor, Gazprom a decis sa acorde unor companii europene precum E.ON din Germania si Eni SpA din Italia reduceri retroactive de 3 miliarde de dolari in 2012 si noi conditii contractuale care au vizat si alte avantaje financiare.

Si clientii din fostii sateliti sovietici din Europa de Est, care au construit intre timp gazoducte legate la reteaua europeana de aprovizionare, au un spatiu mai larg de negociere. Este cazul Poloniei, care a descoperit in plus ca ar putea detine cele mai mari rezerve de gaze de sist din Europa.

In 2011, grupul polonez de gaze naturale PGNiG a facut presiuni pentru reducerea pretului, inaintand o plangere unui consiliu international de arbitrare. PGNiG a obtinut o reducere de aproape 20%, ceea ce inseamna aproximativ un miliard de dolari anual.

Practicile Gazprom au atras atentia Comisiei Europene, care a demarat in septembrie anul trecut o ancheta pentru a vedea daca grupul rus si-a folosit pozitia dominanta in scopul eliminarii competitiei si stabilirii de preturi nejustificate in Europa Centrala si de Est.

Chiar daca Rusia a interzis companiilor de stat sa coopereze cu executivul european, investigatia este in vigoare, iar Gazprom risca sa fie amendata cu 10% din veniturile totale, in jur de 15 miliarde de dolari, si sa fie nevoita sa-si revizuiasca strategia de vanzare a gazelor in Europa, inclusiv in privinta legarii pretului gazelor de cel al bariliului de titei.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#pret gaze Gazprom, #ieftinire gaze Gazprom , #pret gaz