Gazprom pregateste cele mai scazute preturi la gaze din ultimul deceniu

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 09:25
4564 citiri
Gazprom pregateste cele mai scazute preturi la gaze din ultimul deceniu
Foto: Gazprom (Arhiva)

Grupul rus Gazprom si-a alcatuit bugetul pentru 2016 pe baza unui pret estimativ mai mic la gaze naturale in Europa, principala sa piata de export.

Astfel, pretul luat in calcul de Gazprom este de 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mai putin decat pretul mediu de 238 de dolari pentru 1.000 de metri cubi estimat pentru acest an si cel de 349 de dolari pentru 1.000 de metri cubi din 2014, au declarat doua surse din interiorul companiei pentru Bloomberg.

Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar exporturile sale spre piata europeana asigura aproximativ 40% din veniturile sale anuale de peste 100 de miliarde de dolari.

In prezent insa, grupul rus se confrunta cu scaderi de preturi peste hotare, in conditiile in care in majoritatea contractelor sale pretul gazelor naturale este legat de evolutia pretului petrolului, cu un decalaj de sase pana la noua luni. Pretul titeiului Brent a scazut cu 16% in acest an dupa o reducere de 48% in 2014.

In plus, Gazprom se confrunta si cu o competitie crescuta pe masura ce SUA se pregatesc sa exporte primele cantitati de gaz natural lichefiat din Golful Mexic.

"Estimarile Gazprom par rezonabile", a declarat Alexei Kokin analist la UralSib Financial Corp. Kokin a apreciat insa ca Rusia are capacitatea de a-si mentine cota de piata in Europa avand in vedere preturile scazute la gaze in 2016, chiar si in conditiile unei supra-oferte de GNL.

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, exporturile Gazprom spre Europa ar urma sa ramana stabile la aproximativ 160 de miliarde metri cubi in 2016.

In schimb, Gazprom intentioneaza ca, in urmatorii patru-cinci ani, sa cheltuie peste 50 de miliarde de dolari pentru constructia unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltica, o conducta spre Turcia via Marea Neagra si o ruta de export spre China, la care ar urma sa se adauge si dezvoltarea unor noi zacaminte care sa alimenteze conducta spre China.

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
#pret gaz Gazprom, #pret gaze naturale , #pret gaz
Comentarii
Poza ucenic
ucenic
rank 2
Puneti-va bine cu rusii, sa-si ia Donbasul, luam Basarabia, ne ...