Gazprom pregateste cele mai scazute preturi la gaze din ultimul deceniu

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 09:25
4497 citiri
Gazprom pregateste cele mai scazute preturi la gaze din ultimul deceniu

Grupul rus Gazprom si-a alcatuit bugetul pentru 2016 pe baza unui pret estimativ mai mic la gaze naturale in Europa, principala sa piata de export.

Astfel, pretul luat in calcul de Gazprom este de 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mai putin decat pretul mediu de 238 de dolari pentru 1.000 de metri cubi estimat pentru acest an si cel de 349 de dolari pentru 1.000 de metri cubi din 2014, au declarat doua surse din interiorul companiei pentru Bloomberg.

Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar exporturile sale spre piata europeana asigura aproximativ 40% din veniturile sale anuale de peste 100 de miliarde de dolari.

In prezent insa, grupul rus se confrunta cu scaderi de preturi peste hotare, in conditiile in care in majoritatea contractelor sale pretul gazelor naturale este legat de evolutia pretului petrolului, cu un decalaj de sase pana la noua luni. Pretul titeiului Brent a scazut cu 16% in acest an dupa o reducere de 48% in 2014.

In plus, Gazprom se confrunta si cu o competitie crescuta pe masura ce SUA se pregatesc sa exporte primele cantitati de gaz natural lichefiat din Golful Mexic.

"Estimarile Gazprom par rezonabile", a declarat Alexei Kokin analist la UralSib Financial Corp. Kokin a apreciat insa ca Rusia are capacitatea de a-si mentine cota de piata in Europa avand in vedere preturile scazute la gaze in 2016, chiar si in conditiile unei supra-oferte de GNL.

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, exporturile Gazprom spre Europa ar urma sa ramana stabile la aproximativ 160 de miliarde metri cubi in 2016.

In schimb, Gazprom intentioneaza ca, in urmatorii patru-cinci ani, sa cheltuie peste 50 de miliarde de dolari pentru constructia unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltica, o conducta spre Turcia via Marea Neagra si o ruta de export spre China, la care ar urma sa se adauge si dezvoltarea unor noi zacaminte care sa alimenteze conducta spre China.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...
Comentarii
ucenic
rank 2
Puneti-va bine cu rusii, sa-si ia Donbasul, luam Basarabia, ne ...