Gazprom scumpeste gazele pentru Armenia cu 40%

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 22:24
1174 citiri
Gazprom scumpeste gazele pentru Armenia cu 40%

Gazprom va scumpi din 2009 gazele naturale vandute Armeniei cu 40%, la 154 dolari/1.000 de metri cubi, aducand treptat pretul la nivelul celui de pe piata europeana, in incercarea de a opri subventiile acordate fostelor state sovietice.

Gazprom, care detine monopolul in materie de export de gaze naturale pe piata ruseasca, a furnizat gaze naturale ieftine fostelor state comuniste cu care se invecineaza, de mai bine de 15 ani, de la caderea Uniunii Sovietice.

Gazprom vrea sa aduca treptat pretul gazelor naturale vandute acestor tari la nivelul celor vandute Europei, arata Reuters.

Astfel, Gazprom va cere Armeniei sa plateasca 154 dolari/1.000 metri cubi din 1 aprilie 2009, de la nivelul de 110 dolari/1.000 de metri cubi din prezent, a declarat directorul general al subsidiarei armene a Gazprom, ArmRosgazprom, Karen Karapetian.

In 2010, pretul gazelor naturale vandute Armeniei va creste la 200 dolari/1.000 de metri cubi, iar din 2011, Armenia va plati pentru gazele naturale cumparate de la Gazprom la fel ca si clientii europeni ai companiei.

Karapetian a spus ca Armenia, care nu are zacaminte proprii de gaze naturale si se bazeaza doar pe importuri, vrea sa cumpere 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2009, in crestere fata de cele 2,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale programate pentru acest an.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#gazprom, #gaze naturale, #Armenia, #scumpire , #pret gaz