Ziare.com

Polonia a obtinut ieftinirea gazelor de la Gazprom

de Brandusa Stefanescu
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 18:06

   

Polonia a obtinut ieftinirea gazelor de la Gazprom
Gigantul energetic rus Gazprom a acceptat o modificare a formulei in baza careia se calculeaza pretul gazelor naturale pentru Polonia, fiind cel mai recent caz in care clientii europeni ai Gazprom impun o scadere de pret.

Gazprom a declarat ca actuala formula ia in calcul preturile curente la gaz si produse petroliere, fara a da, insa, mai multe detalii, noteaza Wall Street Journal.

Profiturile companiei poloneze importatoare vor creste cu pana la aproximativ 1 miliard de dolari, ca urmare a reducerii de pret. Polonia importa 14 miliarde de metri cub de gaz pe an de la Gazprom, fiind, astfel, unul dintre clientii cei mai mari ai companiei rusesti.

Un numar de consumatori europeni, confruntati cu largirea ofertei pe piata gazelor naturale, inclusiv resurse submarine de gaz natural lichefiat dezvoltate de SUA, au determinat o negociere mai dura a preturilor cu Gazpromul.

De asemenea, gigantul rusesc s-a confruntat cu o serie de procese legate de preturile impuse la gaze, procese care au fost suspendate de indata ce s-a aplicat o ajustare retroactiva a preturilor, in proportie de 10 procente, pentru tarile care au deschis procesele. Acestea au adus o pierdere de 4,25 miliarde de dolari pentru Gazprom, in prima jumatate a lui 2012.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Programul "Petrol contra hrana".

Pardon, programul "Kaczynski contra gaze".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor