Rusia a inchis robinetul - Ucraina, lasata fara gaze

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Iunie 2014, ora 09:29
10223 citiri
Rusia a inchis robinetul - Ucraina, lasata fara gaze

Rusia a taiat livrarile de gaze naturale catre Ucraina, luni dimineata, incepand cu ora 09.00, cand a expirat ultimatumul pentru plata datoriilor restante. De-acum incolo, Ucraina va trebui sa plateasca anticipat gazele pe care doreste sa le achizitioneze.

Nu vor mai exista livrari de gaze naturale pana cand Ucraina nu incepe sa faca plata in avans, a anuntat Gazprom, citat de Russia Today.

"Aceasta decizie a fost luata dupa ce Naftogaz nu a reusit in mod sistematic sa plateasca. Datoria companiei pentru gazele rusesti este de 4,458 miliarde de dolari, inclusiv 1,451 miliarde de dolari pentru noiembrie si decembrie 2013, si 3,007 miliarde pentru aprilie-mai 2014", arata Gazprom intr-un comunicat emis luni.

Rusia si Ucraina se reasaza la masa negocierilor. Pe gaze

De asemenea, Gazprom a depus o plangere impotriva companiei ucrainene de petrol si gaze naturale Naftogaz, la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm, prin care solicita plata unei datorii de 4,5 miliarde de dolari.

Consumatorii europeni vor continua sa primeasca livrarile de gaze naturale, a dat asigurari compania rusa.

Ucraina sustine ca preturile cerute de Rusia sunt exagerate si doreste o reducere a pretului la mia de metri cubi. Moscova a oferit un discount si a propus chiar sa recalculeze datoria ucrainenilor, insa Kievul a respins oferta. Dupa negocierile de duminica, Gazprom a anuntat ca pretul final al gazelor ramane de 385 de dolari per mia de metri cubi, insa Ucraina a respins si acest pret.

Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, au demarat sambata la Kiev negocieri in incercarea de a solutiona diferendul dintre Moscova si Kiev cu privire la livrarile de gaze naturale rusesti pentru Ucraina.

Negocierile de la Kiev survin dupa esecul unei reuniuni de la Bruxelles, la care Ucraina a refuzat oferta Rusiei privind acelasi pret de 385 de dolari pentru mia de metri cubi, adica o reducere a tarifului cu 100 de dolari.

Din nefericire, nici discutiile din weekend nu au avut un rezultat pozitiv.

Conflictul Ucraina - Rusia continua si pe alt front: Niciun rezultat in razboiul gazelor

Guvernul de la Kiev s-a aratat dispus sa achite doar tariful de 268 de dolari, aplicat pana anul trecut in luna decembrie.

Un alt punct de divergenta intre Moscova si Kiev il constituie datoriile acumulate de Ucraina pentru livrarile de gaze. Moscova a dat un ultimatun Kievului sa achite pana luni 1,95 de miliarde de dolari, plus alte 1,85 de miliarde de dolari pana la data de 26 iunie.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...