Ucrainienii, in turneu in UE pentru a vorbi despre problema gazului

Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 07:54
876 citiri
Ucrainienii, in turneu in UE pentru a vorbi despre problema gazului

O delegatia ucraineana va vizita incepand de vineri capitalele tarilor UE pentru a discuta despre problema gazului, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Vasili Kirilici.

"Obiectivul vizitei delegatiei este de a avea consultari cu guvernele unor tari UE pe tema reglementarii problemei existente (...), problema livrarilor de gaz rus in Europa", a precizat Kirilici, citat de Interfax-Ucraina.

Delegatia condusa de ministrul ucrainean al Combustibilului si Energiei, Iuri Prodan, se va intalni mai intai cu premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara a preluat joi presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Rusia a anuntat joi sistarea livrarilor de gaz destinate Ucrainei, dupa esecul negocierilor dintre Gazprom si Naftogaz, companiile din domeniu ale celor doua tari, care nu au reusit sa incheie un nou contract pentru anul 2009.

Compania rusa de stat Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaz ale Rusiei, a propus miercuri un pret de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, dar a exclus posibilitatea de a accepta cresterea tarifului pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazelor destinate Europei (care in prezent este de 1,7 dolari pentru 1.000 de metri cubi transportati pe 100 de kilometri), asa cum cere Kievul.

Ucraina, care era dispusa sa plateasca nu mai mult de 201 dolari pentru 1.000 de metri cubi, a spus ca oferta rusa este inacceptabila. Joi insa societatea energetica ucraineana Naftogaz a devenit mai flexibila si a propus Gazprom sa plateasca 235 de dolari, daca partea rusa accepta o crestere cu 10 centi a tarifului de tranzit.

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, s-a aratat insa intransigent si a spus ca, intrucat Kievul a respins propunerea sa, Ucraina va trebui sa plateasca in 2009 tariful cu care sunt facturate tarile europene.

"Dat fiind ca Ucraina a respins conditiile unui tarif preferential de 250 de dolari, Gazprom va furniza gaz Ucrainei incepand din ianuarie la pretul european, de 418 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Miller.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ucraina gaze Rusia, #Gazprom monopol, #pret gaze , #pret gaz