Cum justifica Gazprom scaderea livrarilor de gaze catre Romania

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 14:25
3217 citiri
Cum justifica Gazprom scaderea livrarilor de gaze catre Romania

Grupul rus Gazprom continua sa livreze mai putine gaze Romaniei si justifica diminuarea volumelor prin disfunctionalitati tehnice, potrivit Departamentului pentru Energie.

"Ieri (marti - n.red.), ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti ne-a transmis un raspuns oficial conform caruia scaderea livrarilor de gaze rusesti este cauzata de anumite disfunctionalitati tehnice, aparute ca urmare a unor actiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregatirile necesare perioadei de iarna", a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Importurile de gaze rusesti au fost marti cu 26,7% mai mici fata de nominalizarile transmise de transportatorul de gaze Transgaz Medias, controlat de stat.

Beneficiarii gazelor rusesti sunt companiile Imex, Conef si WIEE.

Importul actual de gaze rusesti este la un nivel nesemnificativ, de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentand consumul zilnic al unui oras ca Botosani sau Satu Mare ori consumul centralei termoelectrice Timisoara, se precizeaza in comunicatul Departamentului pentru Energie.

Consumul actual total al Romaniei este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, iar productia interna de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

Gazprom incaseaza o lovitura dura din cauza Ucrainei

Romania a inmagazinat pana in prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea munor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, se mai arata in comunicat.

Scaderea livrarilor de gaze din Rusia a inceput in prima parte a lunii septembrie. Initial, Gazprom nu a oferit explicatii pentru diminuarea volumelor.

Nicolescu afirma, in prima parte a lunii septembrie, ca populatia nu va avea de suferit la iarna din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...