Gazprom se joaca iar cu gazul pentru Romania: Cea mai mare reducere a livrarilor

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 13:42
4030 citiri
Gazprom se joaca iar cu gazul pentru Romania: Cea mai mare reducere a livrarilor

Grupul rus Gazprom a redus miercuri, din nou, livrarile de gaze naturale catre Romania, cu 18% fata de nivelul solicitat de partea romana, a anuntat Departamentul pentru Energie. Aceasta este cea mai mare reducere operata de Gazprom de cand a adoptat acest tip de practici.

"Reducerea anuntata astazi (miercuri - n.red.) de Gazprom la Transgaz este de 18% in raport cu nominalizarile facute de operatorul sistemului de transport, pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Volumul total al livrarilor de gaze rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte scazut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, in conditiile in care productia Romaniei este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi, potrivit sursei citate.

Grupul rus a redus in prima parte a lunii septembrie volumele de gaze livrate unor companii din Romania, fara sa ofere vreo explicatie.

Saptamana trecuta, livrarile Gazprom au fost mai mici cu 13% fata de nivelul planificat. Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat pe 2 octombrie ca respectiva reducere, de 13%, nu afecteaza necesarul de gaze si "nu vor fi probleme", insa a evitat sa spuna care este termenul pentru care necesarul este asigurat.

Gazprom a redus din nou livrarile de gaze catre Romania

"Nu exista niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu astfel de situatii generate de Gazprom. Volumele pe care le importam sunt foarte mici, iar Romania este pregatita sa faca fata foarte bine acestei ierni fara ca populatia sa aiba de suferit", a declarat, la randul sau, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Ministrul pentru Energie: Romania e pregatita, chiar si daca Rusia ar intrerupe gazul

Romania a inmagazinat pana in prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: MEDIAFAX