Gazprom umbla iar la robinet: A scazut cu 15% livrarile de gaze - ce spune ministrul Energiei despre "iarna grea"

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 11:13
3564 citiri
Gazprom umbla iar la robinet: A scazut cu 15% livrarile de gaze - ce spune ministrul Energiei despre "iarna grea"

Gazprom a redus din nou, joi, volumul livrarilor de gaze naturale catre Romania, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Reducerea este de 15% si este in raport cu volumele nominalizate de Transgaz pentru ziua de azi (joi - n.red.) ", a explicat oficialul la Digi 24.

Masura luata de gigantul energetic rus vine la doar o zi dupa ce a redus volumele de gaze pentru tara noastra, miercuri, cu 18%.

Gazprom se joaca iar cu gazul pentru Romania: Cea mai mare reducere a livrarilor

Pana in prezent, ministrul Energiei nu a primit nicio explicatie. "Am vorbit cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, care a zis ca verfica si va reveni cu un raspuns", a punctat Nicolescu.

"Nu trebuie sa ne alarmam, volumele importante sunt mici, iar noi producem mai mult decat consumam. Suntem transparenti si suntem obligati de legislatia UE sa informam la Bruxelles ce se intampla, dar nu exista niciun motiv de ingrijorare. Pe termen lung, obiectivul este sa obtinem independenta energetica", a adaugat ministrul.

Ulterior, intr-o alta interventie la Romania TV, el a spus ca "ce ni se intampla noua, se intampla si altor state din Uniunea Europeana, dar suntem printre putinii care se pot descurca cu resurse proprii".

"Avem o cantitate foarte mare de gaz stocata. Nu avem niciun motiv de ingrijorare, indiferent de cat de grea va fi iarna", a subliniat ministrul Energiei.

Masura luata de Gazprom nu are legatura cu dosarul Lukoil?

Intrebat daca decizia gigantului rus are legatura cu situatia dosarului Lukoil, Razvan Nicolescu a raspuns negativ.

Efectele dosarului Lukoil: Scumpirea carburantilor si scaderea consumului

Mai mult, el a precizat ca a discutat cu prim-vicepresedintele companiei, Vladimir Nekrasov, care a avertizat ca Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei.

Dar Nicolescu nu a vrut sa dea detalii despre tema discutiei, insa a precizat ca nu stie despre nicio intelegere la care ar fi ajuns procurorii cu compania rusa.

In acest context, miercuri seara, premierul Victor Ponta a sustinut ca doreste penalizarea celor vinovati de neregulile de la rafinaria Petrotel a Lukoil, dar vrea ca aceasta sa fie lasata sa functioneze, pentru ca aduce foarte multi bani la buget.

Ponta vrea ca rafinaria Lukoil sa functioneze: Daca se inchide, nu mai recuperam prejudiciul

Dosarul Lukoil

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput perchezitiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.

Marti, 7 octombrie, reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au anuntat ca directorul general al Petrotel-Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Totodata, procurorii au precizat ca, in aceeasi zi, a fost ridicat partial sechestrul asigurator instituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere. Insa ulterior, ei au pus sechestru pe o alta cantitate de titei.

Situatia gazelor din Romania

Ministerul Energiei a anuntat ca "volumul total al livrarilor de gaze rusesti din aceasta perioada este la un nivel foarte scazut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, in conditiile in care productia Romaniei este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi".

"Romania a inmagazinat pana in acest moment cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale", au adaugat reprezentantii ministerului.

Gazprom a mai redus cu 15% volumul gazelor livrate Romaniei fata de cel planificat, la inceputul lunii octombrie, dupa ce a aplicat o masura similara in septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Gazprom reduce gaze Romania, #Gazprom gaze Romania , #Romania