Putin arata ca vrea un schimb cu Romania

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 16:44
5780 citiri
Putin arata ca vrea un schimb cu Romania

Declaratia lui Putin referitoare la eliminarea intermediarilor dintre Romania si Gazprom si la posibilitatea ca Romania sa revanda gazul Ucrainei nu a fost numai o simpla ironie a liderului rus, ci semnaleaza in subsidiar ca exista niste conditii impuse de Rusia pe care Romania nu le poate accepta.

Istoricul Armand Gosu, expert in politica externa a Rusiei, este de parere ca Putin cere ceva in schimbul eliminarii intermediarilor.

"Toate tarile civilizate, occidentale au relatii directe cu Gazprom. Din perspectiva Rusiei, Romania nu a meritat pana acum un tratament atat de bun si nici atentia Gazprom. Este clar ca acum Putin vrea ceva la schimb pentru eliminarea intermediarilor dintre Romania si Gazprom", a punctat Gosu.

Cerintele lui Putin ar putea privi relatia Romania-Ucraina, respectiv relatia Romania-Rusia. "Vrea, in primul rand, o retorica mai agresiva fata de Ucraina, indulcirea pozitiei Romaniei fata de Rusia si convingerea Europei, inclusiv a Romaniei, ca South Stream este extrem de necesar, avand in vedere ca Ucraina a devenit o tara de tranzit in care nu se mai poate avea incredere", a explicat Armand Gosu pentru NewsIn.

Analistul sustine ca declaratiile "denota o ironie amara si sugereaza ca Putin utilizeaza, fara limite, Romania ca pion pe tabla sa de sah, incercand sa puna sub presiune Ucraina, aratandu-i ca se afla intr-o menghina formata din Romania si Rusia".

Premierul rus a semnalat ca ar putea sa utilizeze Romania in conflictul cu Ucraina, iar "faptul ca numele Romaniei sau al lui Basescu au fost mentionate in declaratia lui Putin nu e deloc onorabil", a comentat istoricul.

Vladimir Putin declarat joi seara, la o intalnire cu jurnalistii straini, ca Rusia "nu este impotriva ca Romania sa participe in proiectul South Stream".

In plus, el a divulgat ca in discutia telefonica avuta marti, presedintele Traian Basescu a ridicat problema intermediarilor pentru achizitionarea gazului.

"Suntem de acord sa trecem la relatii directe (de livrare a gazului) cu companiile de stat", a spus Putin, care nu s-a limitat la aceasta afirmatie, ci a apelat la un ton ironic, care a transformat intelesul mesajului.

"Am si o contraoferta pentru Romania, care este greu de refuzat... Transmiteti, va rog, presedintelui Romaniei - tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord sa-l vindem companiei de stat din Romania, iar voi sa-l vindeti mai departe Ucrainei...E buna oferta?... Sper c-ati consemnat!", i-a spus fostul presedinte al Rusiei corespondentului TVR la Moscova.

Declaratia de joi seara a premierului rus Vladimir Putin are, potrivit analistului Iulian Chifu, trei elementre esentiale in subsidiar, dincolo de simpla ironie. "Poate fi o sanctionare a pozitiei Romaniei, care a sustinut pozitia Ucrainei si s-a situat adesea prea aproape de Kiev", a explicat expertul de politica externa.

In acelasi timp, Chifu a atras atentia ca trebuie retinut un detaliu: Putin nu a spus la ce pret ar fi de acord sa vanda gazul direct catre Romania, de unde se poate deduce ca gazul va fi vandut la pretul pe care il plateste Romania - adica mai mare ca cel al Ucrainei - urmand ca Romania sa incerce sa vanda gazul mai departe la un alt pret.

"Putin si-a manifestat prin aceasta declaratie nemultumirea ca nu incaseaza. Incerca sa induca ideea ca Rusia este pregatia sa vanda direct gaz catre Romania, atat timp cat Romania ia banii de la Ucraina si ii plateste catre Rusia. Putin a aratat ca este de acord cu orice, atat timp cat isi primeste banii", a punctat analistul.

Iulian Chifu subliniaza insa ca cea mai serioasa si solida interpretare a declaratiilor lui Putin este legata de conditiile de neacceptat pe care le pune Rusia si care sunt tinute secrete.

"Nu cunoastem detaliile discutiei purtate de Putin cu Basescu, iar aceste detalii s-ar putea sa nu fie atat de benigne. Este posibil ca Putin sa fi facut o propunere care contine elemente de neacceptat pentru Romania. Formularea din declaratia sa ("Am si o contraoferta pentru Romania, care este greu de refuzat... " - n.r.) sugereaza ca exista un element din cauza caruia Basescu nu a putut accepta eliminarea intermediarilor", a declarat Chifu.

"In afara de oferta de eliminare a intermediarilor, exista o conditie, care s-ar putea ca nici macar sa nu aiba legatura cu gazul si care sa faca oferta de neacceptat pentru Romania", a adaugat analistul.

Expertul a semnalat cateva elemente clare ce indica faptul ca discutia dintre Putin si Basescu nu a avut rezultate pozitive: daca Putin si Basescu ar fi ajuns la un acord privind eliminarea intermediarilor s-ar fi emis un comunicat oficial, iar faptul ca Putin "a divulgat acest lucru - asa, intr-o doara, la o conferinta de presa, fara sa respecte nicio conventie - arata ca a existat ceva dupa virgula si ca discutiile nu au mers prea bine", a conchis Iulian Chifu.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Putin Romania gaz, #criza gazelor, #gaz direct Rusia, #fara intermediari, #Putin Basescu gaz, #Rusia Romania gaz , #Romania