Gigantul energetic rus Gazprom si compania petrolierea de stat a Azerbaidjanului au semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, un 'memorandum de intelegere reciproca'.
Unul dintre punctele memorandumului il constituie conditiile in care gazul azer va fi livrat, incepand din ianuarie 2010, pana la granita cu Rusia. Deocamdata, Gazprom si GNKAR nu precizeaza despre ce fel de cantitati, preturi si termene este vorba.
Azerbaidjanul era tara pe care Uniunea Europeana miza in calitate de alternativa la livrarile de resurse energetice din Rusia si pentru a alimenta gazoductul Nabucco, noteaza cotidianul rus Vedomosti.
Contractul dintre Gazprom si GNKAR va fi unul pe termen lung, iar in ceea ce priveste pretul, oficialii gigantului rus sunt convinsi ca Europa nu va putea propune Azerbaidjanului unul mai bun.
Ministerul Energiei din Rusia precizeza ca, pentru viitoarea cooperare energetica ruso-azera va trebui modernizata conducta Baku-NovoFilea, care se intinde pe o distanta de numai 200 de kilometri, insa acest lucru nu constituie o problema.
De asemenea, oficialii rusi afirma ca acordul dintre Gazprom si GNKAR nu constituie un demers impotriva declaratiei comune a UE si Ucrainei privind modernizarea sistemului ucrainean de gazoducte.
Azerbaidjanul, atragator pentru Rusia
Azerbaidjanul este singurul exportator de gaz din fostele tari ale URSS cu care Rusia nu avea un contract. Gazprom ii facuse Azerbaidjanului o propunere inca in iunie 2008, cand declarase ca doreste sa cumpere gaz din a doua faza a proiectului Shah-Deniz, cu o capacitate de pana la 16 miliarde de metri cubi pe an.
In conditiile in care varianta cu Iranul ca alternativa la gazul rusesc era una improbabila din motive politice, Azerbaidjanul reprezenta singura solutie viabila pentru UE, subliniaza Vedomosti.
Potrivit cotidianului rus, Gazprom este cel mai mare furnizor de gaz in Europa, pentru el fiind inchise doar Spania si Portugalia, unde nu ajung gazoductele din Rusia.
Consumul total de gaz in 22 de tari europene si Turcia este de circa 520 miliarde de metri cubi pe an, iar dintre acestea livrarile Gazprom reprezentau in 2008, fara sa se tina cont de filialele rusesti din teritorii, 158,8 miliarde de metri cubi.
Planurile Gazprom prevad o majorare a livrarilor sale in UE cu 35% pana in 2020, in conditiile in care extractiile din Scandinavia vor incepe sa scada, iar gazul lichefiat din Africa si din alte regiuni ale lumii este accesibil doar catorva tari: Belgiei, Frantei, Greciei, Italiei, Portugaliei, Spaniei, Turciei si Marii Britanii. Vedomosti precizeaza ca deja la aceasta ora Italia depinde de livrarile Gazprom in proportie de 30%, Turcia - de 66%, iar Germania, cea mai mare piata de desfacere din Europa, de 43%.
Totusi, chiar si cel mai scump gaz provenit din noile proiecte ale Gazprom din Rusia - zacamintele Stokman si Iamal - va presupune costuri mai mici decat cel din Asia Centrala in general si din Azerbaidjan in particular.
Vanzarile anuale ale Gazprom sunt de circa 550 de miliarde de metri cubi, iar daca si pe viitor 10-20% din aceasta cantitate vor fi achizitionate de gigantul rus la preturi atat de ridicate, atunci nu vor mai ramane bani pentru noi proiecte in Rusia.
Resurse energetice alternative scumpe
Desigur, Gazprom va face tot posibilul sa lase Europa fara alternativa gazului azer, insa noile proiecte de pe teritoriul rus ar reprezenta locuri de munca si dezvoltarea infrastructurii, subliniaza directorul East European Gas, Mihail Korcemkin.
In afara de aceasta, Europa ar putea cheltui nu milioane, ci miliarde de euro in cautarea de resurse energetice alternative si, mai devreme sau mai tarziu, isi va diminua dependenta fata de Rusia, subliniaza analistul rus.
Si... Vezi tot
Iar "gigantul"Gazprom se va... Vezi tot