Gazprom a marit volumul gazelor pentru Europa

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 14:12
1330 citiri
Gazprom a marit volumul gazelor pentru Europa

Rusia a anuntat joi ca a sporit volumul gazelor pentru Europa, dupa ce a oprit livrarile catre Ucraina, tara traversata de conductele care transporta gazul rus catre Europa.

"Livrarile pentru export au fost sporite la 326 milioane de metri cubi pe zi", a declarat purtatorul de cuvant al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de AFP.

"Am sistat total livrarile pentru Ucraina azi (joi - n.r.) la ora 10.00 (9.00, ora Romaniei)", declarase anterior un alt oficial al Gazprom.

"Continuam la deplina capacitate livrarile pentru Europa", a adaugat el.

"De obicei, furnizam 390 de milioane de metri cubi pe zi, din care 300 de milioane este gazul in tranzit catre Europa. Livrarile de azi se ridica la circa 300 de milioane de metri cubi. Continam sa aprovizionam Europa la capacitate deplina", a mai spus oficialul.

Compania rusa Gazprom a propus, tot joi, continuarea negocierilor cu Ucraina pe tema gazelor, dupa ce esecul din ajun al tratativelor pentru un nou contract a determinat-o sa sisteze livrarile de gaz pentru Ucraina.

"Chemam la o continuare a negocierilor", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, intr-o conferinta de presa transmisa in direct la televiziune.

La randul sau, Ucraina sustine ca a transmis miercuri seara o nota Ambasadei ruse la Kiev in care solicita "reluarea imediata" a negocierilor, cu participarea unor reprezentanti europeni, pentru a reglementa conflictul pe tema gazelor dintre cele doua tari.

"Nota contine propunerea de reluare imediata a negocierilor si sugereaza sa fie invitati reprezentanti ai Comisiei Europene", a declarat responsabilul pentru securitatea energetica din cadrul Presedintiei ucrainene, Bogdan Sokolovski.

"Partea ucraineana propune mentinerea pana la semnarea acestui document a acelorasi volume de gaz destinate Ucrainei si destinate tranzitului ca cele care exista in prezent" si stabilirea conditiilor si mai ales a pretului in momentul incheierii noului contract, a explicat oficialul ucrainean.

"Suntem gata sa incepem o noua runda de negocieri in zilele, chiar orele urmatoare", a mai spus Sokolovski, care a precizat ca nota a fost transmisa Ambasadei la initiativa presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gazprom gaze Ucraina, #criza gazelor, #Europa gaze Ucraina, #Rusia gaze Ucraina , #Rusia