Iuscenko sustine ca Ucraina se apropie de un compromis cu Rusia

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 20:22
1221 citiri
Iuscenko sustine ca Ucraina se apropie de un compromis cu Rusia

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko este de parere ca Ucraina se apropie de un compromis cu Rusia pentru reglementarea conflictului pe tema gazelor, iar negocierile s-ar putea incheia "inainte de 7 ianuarie", cand ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Craciunul.

"Cred ca suntem aproape de un compromis si le cer presedintelui rus, premierului rus si negociatorilor ucraineni sa faca tot posibilul pentru ca negocierile sa se incheie cat mai curand posibil", a afirmat Iuscenko intr-o declaratie difuzata de serviciul sau de presa, transmite AFP.

"Negocierile cu partea rusa vor continua inca o zi sau doua si se vor incheia inainte de 7 ianuarie", a adaugat presedintele ucrainean.

Anterior acestei declaratii, un consilier al premierului Iulia Timosenko facuse o estimare similara. "Cred ca pana la Craciun toate contractele pentru anul care urmeaza vor fi semnate", a declarat la postul rus de radio Echo Moskvi consilierul pentru probleme energetice Oleksi Gudima.

"Totul depinde de directivele care vor fi primite de negociatori din partea autoritatilor ucrainene, pentru ca nu este un secret pentru nimeni ca au ordinul de a nu semna nimic", a replicat ulterior, la acelasi post de radio, purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

"Misiunea lor era conflictul, sa faca sa treneze lucrurile la maximum, sa se intre in noul an fara contract, fara livrari", a acuzat Kuprianov.

Rusia a sistat joi livrarile de gaz destinate Ucrainei, intrucat Kievul nu a rambursat toate datoriile pe care le avea fata de Gazprom, iar partile nu au ajuns la un compromis nici in ceea ce priveste pretul la care gazul rus va fi furnizat Ucrainei in 2009.

Iuscenko a subliniat joi ca tariful pentru tranzitul gazului rus catre Uniunea Europeana - platit de Moscova Kievului - trebuie sa creasca, daca va creste si pretul la care Gazprom va livra gazul pentru Ucraina. "In trei ani, pretul gazului rus s-a dublat pentru consumatorii ucraineni (de la 95 de dolari la 179,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi - n.r.).

In acelasi timp, cel al tranzitului a trecut de la 1,6 dolari la 1,7 dolari, adica a avut o crestere de circa 6%", o tendinta "ilogica", in opinia sefului statului ucrainean.

Rusia a propus miercuri Kievului un pret de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, excluzand insa posibilitatea cresterii tarifului pentru tranzitul gazelor destinate Europei, o oferta pe care partea ucraineana a respins-o, calificand-o "inacceptabila".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iuscenko criza gazelor, #disputa Rusia Ucraina, #Ucraina datorii Gazprom , #Rusia